Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Cieľom strany Sieť je dosiahnuť zmenu v správaní sa štátu k občanom, tvrdí Procházka

Radoslav Procházka počas ustanovujúcho snemu strany Sieť. Zobraziť galériu (5)
Radoslav Procházka počas ustanovujúcho snemu strany Sieť. (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Cieľom strany Sieť je dosiahnuť reálnu zmenu v správaní sa štátu k občanom, premeniť ho z bremena na osoh a vrátiť mu pôvodný zmysel. Slúžiť a pomáhať ľuďom tam, kde to dokáže lepšie než oni sami. V prejave na zakladajúcom sneme strany Sieť to dnes v Žiline povedal jej líder Radoslav Procházka.

"Je to trúfalá ambícia a my sa pri jej naplnení nevyhnutne dopustíme aj chýb. Ale iba ona má zmysel. A iba vtedy, ak jej zostaneme verní. Ak zostaneme verní motivácii, ktorá nás v máji spojila v Prešove a dnes spája v Žiline, budeme mať šancu uspieť. Nedá sa to oklamať," skonštatoval Procházka.

Naozaj ďaleko sa dá podľa neho dostať iba po menej vychodenej ceste, zarastenej bodľačím. "A to je cesta, ktorá čaká nás. Ak si niekto myslel, že to dáme systémom štart cieľ a celí vyžehlení si prídeme pre medailu, tak je tu na nesprávnom mieste. Prídeme do cieľa dokmásaní búrkou, aj túlavými psami, v odretých topánkach a v došklbaných šatách. Každý z nás je tu s vlastnou motiváciou. Niekto preto, že chce pomôcť ľuďom v doline, kde sa narodil a žije. Niekto preto, že chce odbornú skúsenosť uplatniť vo väčšom rybníku. A niekto preto, že ho nebaví sedieť v kúte, keď idú dejiny okolo. Jednu vec však máme spoločnú – cieľ," povedal líder Siete.

Radoslav Procházka píše posolstvo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Zdôraznil, že priemerný vek 109 delegátov na zakladajúcom sneme je 37 rokov. "Sme generáciou výkonu. Našou politickou filozofiou je kompetentná služba ľuďom a naším krédom záväzok aktívnej účasti na správe verejného priestoru. Sme tu a chceme robiť. Toto je miesto a čas spoločne si odprisahať, že tu urobíme poriadok," uviedol Procházka.

Sieť označil za stredovú stranu v dvoch významoch slova. "Jedným je naše základné presvedčenie o potrebe prejaviť strednej vrstve viac pozornosti a vďaky, než koľko sa jej dnes dostáva. Stredná trieda ale nie je majetková kategória. Je to kultúrny jav. Sú to všetci ľudia, ktorí sa živia, živili alebo budú živiť vlastným úsilím. Pracovití a usilovní ľudia, ktorí tvoria chrbtovú kosť každej zdravej spoločnosti," podotkol líder Siete.

Zľava: Katarína Macháčková, Radoslav
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"V druhom význame slova sme stredovou stranou aj preto, že sa nekrčíme v zákopoch desaťročia starých ideologických poučiek. Sprava nás vedie presvedčenie, že štát nemá ľuďom čo hovoriť, ako majú žiť. A predpisovať im životný štýl. Ale sa má sústrediť na dôsledné plnenie funkcií, ktoré zvládne lepšie ako jednotlivci, ich rodiny, obce, spolky a iné prirodzené spoločenstvá. Viac, ako na byrokraciu a politickú vrchnosť veríme na zdravý rozum a prirodzené vzťahy medzi ľuďmi," dodal Procházka.

Účastníkov snemu pozval do služby, ktorá podľa neho nebude vždy vďačná. "Nečakajte rýchlu odmenu. Nie sme tu kvôli nej. Sme tu preto, že v sebe cítime povolanie podieľať sa na správe spoločných vecí krajiny, ktorá je naším domovom. Vedzte však, že odteraz nás vždy budú testovať len ako toto spoločenstvo. Ako Sieť. Už žiadne efekty z prezidentských volieb. Ani dobré, ani zlé. Už ste to a budete len vy, koho robotu budú ľudia hodnotiť. Hodnota Siete, jej kvalita bude odrazom vášho úsilia a vašich výkonov," uzatvoril líder Siete.

Chceme čisté eurofondy bez odporného vydierania starostov

Jedným z hlavných úsilí strany Sieť bude podľa Radoslava Procházku očistiť eurofondy od "odporného vydierania starostov a malých a stredných dodávateľov". „V mene Siete nebude nikto nikdy chodiť po Slovensku a od starostov a podnikateľov si pýtať malú domov. Toto je miesto a toto je čas spoločne si odprisahať, že tu urobíme poriadok a že všetky eurofondy do posledného centa pôdu tam, kde ich budú najviac potrebovať. Potrebujeme pre Slovensko tieto zdroje, ale potrebujeme ich úplne čisté. V podobe, v akej fungujú dnes ničia trh, likvidujú pozitívne motivácie a vytvárajú kastu dojičov, ktorí nemajú zľutovania s vlastným štátom,“ povedal dnes zakladateľ Siete Radoslav Procházka na ustanovujúcom sneme strany v Žiline. 

Zľava: Katarína Macháčková, Radoslav
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Dodal, že pokiaľ ide o eurofondy je potrebné posilniť procesy vnútornej kontroly a nastaviť ich tak, aby fungovali so stopercentnou odolnosťou voči korupcii. „Vláda v tomto smere vodí ľudí za nos. A výsledkom je zastavenie čerpania, čiže čosi, čo sa slovníkom pána premiéra až príliš podobá na ekonomickú vlastizradu. Len preto, že sa niekoľkým ľuďom zažiadala väčšia loď alebo väčšie lietadlo, tak o ďalšiu robotu prichádzajú tisíce tých malých a stredných, tých, ktorí to tu ešte stále držia nad vodou,“ povedal Procházka.

Ak sa podľa bývalého poslanca NR SR za KDH podarí eurofondy očistiť od vratiek a spraviť z nich nástroj investícií do vzdelania, perspektívnych technologických odvetví a do infraštruktúry, ľudia žijúci na Slovensku dostanú robotu a mladí nádej na zmysluplné uplatnenie. „A všetky tie peniaze do posledného haliera ostanú tu a s nimi snáď aj mnohé tie talentované mozgy a šikovné ruky, ktoré si dnes musia hľadať robotu ďaleko od domova,“ povedal Procházka, podľa ktorého však bude v súvislosti s čerpaním eurofondov zároveň potrebné odbremeniť samosprávy od extrémnej byrokratickej záťaže a radikálne zjednodušiť aj celý systém verejného obstarávania.

Radoslav Procházka píše posolstvo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

„Bude si to pýtať nielen osobnú integritu, ale aj systémové riešenie. V celej tej prevádzke je totiž príliš veľa úrovní a odbočiek na to, aby ju dokázal ustrážiť jeden človek. Potrebujeme ten systém prerobiť a vniesť do neho dva základné prvky - prehľadnosť a zodpovednosť,“ povedal zakladateľ Siete. 

Podľa Procházku je azda najvýraznejším dedičstvom krátkej Radičovej vlády povinné zverejňovanie zmlúv, ktoré sa týkajú správy verejných zdrojov. „Potrebujeme to posunúť ešte ďalej a preto som ešte minulý rok v rámci tieňového rozpočtu navrhoval povinné zverejňovanie nadmerných odpočtov DPH a zároveň parlamentnú kontrolu spôsobu, akým sú manažované daňové riaditeľstvá. Hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov som v zákonnej podobe predstavil už v roku 2010 a celkom prirodzene je aj súčasťou základných programových priorít Siete,“ povedal Procházka na ustanovujúcom sneme v Žiline. Na sneme 109 delegátov bude dnes okolo 16:00 voliť predsedníctvo strany, pričom jediným kandidátom na predsedu Siete by mal byť práve jej zakladateľ Radoslav Procházka.

Procházka verí v osobitné poslanie žien vo verejnej službe

Zakladateľ strany Sieť Radoslav Procházka verí v osobitné poslanie žien vo verejnej službe, čo podľa neho dokazuje aj to, že 43 zo 109 delegátov ustanovujúceho snemu sú ženy. „Neverím na povinné kvóty, ale verím, že verejná služba bude kvalitnejšia a rozumnejšia, ak sa na nej vo väčšej miere budú podieľať matky, dcéry, sestry, manželky. Ak v týchto časoch dokážu držať pokope rodiny a domácnosti a popri tom pestovať svoje profesijné kariéry, rovnako tak dobre si dokážu zastať svoje miesto vo verejných úradoch. Potrebujeme ich tam a Sieť sa o ich skúsenosť, empatiu a odolnosť voči zvodom moci bude opierať v podstatne väčšej miere ako ktorákoľvek iná strana,“ povedal Procházka na ustanovujúcom sneme strany Sieť v Žiline.

Podľa bývalého poslanca NR SR za KDH členovia Siete sú odolní voči starým schémam a vyšliapaným chodníčkom. Priemerný vek delegátov ustanovujúceho snemu je totiž 37 rokov a prevažná väčšina nikdy nebola v inej politickej strane a nikto nikdy nebol členom vedenia inej strany. „Nevidím tu nikoho, kto by na Slovensku roky prideľoval verejné zákazky straníckym sponzorom, kto by rozdeľoval verejné úrady medzi kamarátov, alebo kto by sa kŕmil eurofondovými dukátmi. Našou politickou filozofiou je kompetentná služba ľuďom a naším krédom záväzok aktívnej účasti na správe verejného priestoru,“ povedal Procházka, ktorý 109 prítomných delegátov upozornil, že ich čaká ťažká cesta.

„Ak si niekto myslel, že to dáme systémom štart - cieľ a celí vyžehlení si prídeme po medailu, tak je tu na nesprávnom mieste. Prídeme do cieľa dokmásaní búrkou aj túlavými psami, v odretých topánkach a došklbaných šatoch. Veď si len zoberte proti akej presile sme sa to vydali a čo všetko v tomto štáte ovláda. Naším cieľom je dosiahnuť reálnu zmenu v tom, ako sa náš vlastný štát správa k svojim občanom. Premeniť ho z bremena na osoh a vrátiť mu pôvodný zmysel - slúžiť a pomáhať ľuďom tam, kde to dokáže lepšie, než to dokážu oni sami,“ povedal zakladateľ Siete. 

Podľa Procházku strana Sieť sa nezaradí do konkrétneho politického smeru. „Mnohí sa pýtajú, o aký hodnotový a ideový základ sa vlastne Sieť opiera, čo sme - pravica, ľavica, konzervatívci, liberáli, socialisti? Osobná prítomnosť vysokých predstaviteľov viacerých stredopravých strán zo susedných krajín na dnešnom ustanovujúcom sneme mnohé naznačuje, avšak ak čakáte jedno cudzie slovo, čakáte márne. V prvom rade sme totiž nová generácia pre verejnú službu. Generácia, ktorá si na chrbte nenesie ruksak vzájomných schválností a čiernych kšeftov, no nesieme na chrbte už istú odbornú a životnú skúsenosť a vedie nás odhodlanie sa tu o niečo zmysluplné pokúsiť,“ dodal Radoslav Procházka.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu