Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ľudskoprávny výbor neriešil odoberanie detí v zahraničí, Smer totiž odišiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľudskoprávny parlamentný výbor nerokoval o odoberaní slovenských detí biologickým rodičom vo Veľkej Británii. Poslanci Smeru-SD totiž opustili rokovaciu miestnosť a výbor nemohol prijímať žiadne uznesenia. Mimoriadne zasadnutie iniciovala opozícia na čele s Luciou Nicholsonovou (SaS).

Šéfka klubu Smeru-SD Jana Laššáková uviedla ako dôvod obštrukcie chýbajúce materiály k téme. "Všetkým nám záleží na deťoch. Tá téma je veľmi vážna a potrebujeme sa na ňu pripraviť. A kým nebudú materiály, analýzy, nemá zmysel tu sedieť a diskutovať bez materiálov," povedala Laššáková. Dokumenty chýbali aj Pavlovi Hrušovskému z KDH.

Nicholsonovú Laššáková obvinila, že si chce uzurpovať spomínanú tému, Nicholsonová to odmietla. "Nevnášajme do toho politiku," reagoval na slovnú prestrelku medzi Laššákovou a Nicholsonovou Hrušovský.

Odchod poslancov Smeru-SD považuje Nicholsonová za trápny. Od kompetentných na čele s ministrom práce a rodiny Jánom Richterom (Smer-SD) chcela informácie o odoberaní detí v zahraničí. Žiadne podklady do diskusie kolegom vo výbore nepredložila. "Aké podklady som mala zabezpečiť? Výbor som zvolala, aby som sa k dokumentom dostala. Mne ich nedajú, so mnou sa tu nikto nebude baviť, pokiaľ nie je právoplatné uznesenie výboru," vysvetlila Nicholsonová.

Richter deklaroval, že je pripravený kedykoľvek diskutovať s poslancami. Uviedol, že v prípade odoberaní detí dochádza k postupnému zlepšovaniu situácie. "Preto nevidím dôvod na mimoriadne zasadnutie," poznamenal minister, ale zopakoval pripravenosť rokovať.

Opozícia sa chce dohodnúť so Smerom-SD, aby prijali uznesenie, na základe ktorého by im ministerstvo a iné príslušné organizácie vypracovali materiály k téme odoberania slovenských detí v zahraničí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu