Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poslancov čaká zvyšovanie DPH i voda

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Diskusiou k návrhu štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2013 otvoria dnes poslanci deviaty deň 36. schôdze parlamentu.

Dopoludnia zákonodarcov čaká hlasovanie o novele zákona o DPH. Hoci návrh zavádza sériu drobných zmien pri správe daní či používaní registračných pokladníc, poslanci Smeru-SD pozmeňujúcim návrhom zo zákona odstraňujú opatrenie, podľa ktorého sa daň z pridanej hodnoty pri poklese deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu zníži na pôvodných 19 %.

Vláda Roberta Fica teda nezníži DPH, hoci tak pôvodne zo zákona mala urobiť. Smer-SD pritom kritizoval vládu Ivety Radičovej, keď dočasne zvýšila o jeden percentuálny bod sadzbu DPH s tým, že to ľuďom prinesie zdražovanie.

Po prerokovaní bodov, ktoré predložil minister financií Peter Kažimír, sa zákonodarcovia vrátia k otvorenej rozprave o novele vodného zákona. Do rozpravy je prihlásených ešte deväť zákonodarcov. Právna norma okrem iného zavádza pravidlo, že preprava a prevoz vody mimo územia Slovenska má podliehať povoleniu štátu.

Taktiež stanovuje lehoty na odber povrchových a podzemných vôd na desať rokov, čím sa má rozšíriť priestor na ochranu a spravodlivé rozdeľovanie vody. Opoziční zákonodarcovia vláde vyčítali, že návrh otvára priestor na privatizáciu obchodu s vodou do zahraničia za nejasných podmienok, pričom štát sa vzdá kontroly nad touto strategickou surovinou. Ministra životného prostredia Petra Žigu opozícia vyzvala, aby novelu stiahol z rokovania parlamentu a prepracoval.

Vláda podľa šéfa envirorezortu návrhom nejde privatizovať obchod s vodou, ale naopak, právna norma vláde umožní zakázať vývoz vody za hranice Slovenska. Terajšia legislatíva podľa slov ministra Žigu umožňuje vyviezť vodu za hranice „bez toho, aby o tom Slovensko vedelo“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu