Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smer už výbor k deťom v Británii nezablokuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD už nezablokuje parlamentný ľudskoprávny výbor, ak sa bude diskutovať o problematike odoberania detí biologickým rodičom, občanom Slovenska vo Veľkej Británii.

Mimoriadne zasadnutie výboru k deťom v Británii začiatkom júla iniciovala poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová, Smer-SD vtedy z rokovania odišiel, čím výbor zablokoval. Najbližšie riadne zasadnutie Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny sa uskutoční koncom augusta. Nicholsonová bude presadzovať, aby problematika odoberania detí slovenským rodičom v zahraničí bola riadnym bodom stretnutia.

Nicholsonová sa o problematike nechce baviť politicky, počet odoberaných detí v zahraničí slovenským rodičom sa podľa nej zvyšuje a aj jej sa ozývajú dotknutí rodičia s prosbou o pomoc.

"Ja im nemám ako pomôcť, odkazujem ich na Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí. Rodičia sa zas potom ozývajú, že centrum nekoná," konštatovala Nicholsonová. Od ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera a riaditeľky Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí Andrey Cisárovej by chcela spracovanie podrobných informácií o vývoji problematiky a krokoch na nápravu. Slovensko podľa Nicholsonovej musí zatlačiť na Veľkú Britániu, aby ochránilo deti slovenských rodičov.

Predsedníčka poslaneckého klubu Smer-SD Jana Laššáková, ktorá je členkou ľudskoprávneho výboru, považuje problematiku odoberania detí za veľmi dôležitú tému, ktorá by sa ale nemala stať otázkou politického boja. "Ide o deti. Túto tému by si nemal nikto privlastňovať," konštatovala Laššáková s tým, že všetci by sa mali snažiť pomôcť zlepšiť aktuálnu situáciu. Nicholsonovej iniciatívu začiatkom júla Laššáková vníma ako neúprimnú, keďže Nicholsonová pôsobila ako štátna tajomníčka vo vláde Ivety Radičovej a mohla pracovať na tom, aby sa problémy riešili.

Laššáková Nicholsonovej vyčítala, že poslancom nepredložila žiadne materiály a podklady, ani bližšie nekonkretizovala, čo má byť cieľom zasadnutia a o čom sa má diskutovať. Podpredsedníčka parlamentu potvrdila, že Smer-SD koncom augusta rokovanie výboru nezablokuje a bude o adopciách detí v zahraničí diskutovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu