Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Parlament schválil novelu zákona o bankách: Dočkajú sa týchto zmien

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci vo štvrtok schválili novelu zákona o bankách, ktorou sa má najmä prebrať európska legislatíva z júna 2013 na zlepšenie fungovania finančných domov. Cieľom je zapracovať požiadavky na úverové inštitúcie a dohľad nad nimi, ako aj nad investičnými spoločnosťami.

 Zámerom zmien je zaviesť nové medzinárodné štandardy Basel III. do bankovej regulácie. Dôvodom je finančná kríza, ktorá podľa materiálu odhalila nedostatky vo fungovaní bánk a tiež procyklické mechanizmy, ktoré prispeli k jej vzniku. Novelu musí ešte podpísať prezident.

Právne predpisy Európskej únie sa zameriavajú aj na pravidlá pre správu a riadenie týchto finančných domov, vrátane efektívnych a primeraných sankčných režimov, ktoré budú odrádzať tieto subjekty od porušovania všeobecných zásad a predpisov. Dôraz sa tiež kladie na obmedzenie nadmernej závislosti na externých ratingoch a na zmenšenie procyklických mechanizmov vo finančnom systéme použitím kapitálových rezerv, resp. kapitálových vankúšov ako nástrojov politiky obozretnosti na makroúrovni. 

Národná banka Slovenska bude mať väčšie kompetencie pri dohľade nad finančnými subjektmi. Ak zistí rizikové nedostatky, mala by informovať európsky orgán dohľadu. Taktiež môže zvýšiť intenzitu dohliadok, môže si vyžiadať predloženie osobitných správ, môže aj podrobnejšie preskúmať plány banky. Povinnosťou centrálnej banky je vypracovávať každoročne plán dohliadok na mieste a na diaľku s ohľadom na výsledky stresového testovania bánk. 

Táto norma sa podľa vyjadrení ministra financií Petra Kažimíra snaží zaviazať banky, aby sa správali zodpovednejšie, aby si vytvárali tzv. kapitálové vankúše a aby boli menej závislé od rizikových operácií. Transpozícia smerníc sa venuje bezpečnejšiemu podnikaniu bánk, čo znamená podľa Kažimíra väčšiu istotu pre vkladateľov. Zákon nadobudne účinnosť 1. augusta 2014 okrem niektorých ustanovení, ktoré nadobudnú účinnosť 1. januára 2015, resp. 1. januára 2016. 

Parlament bankovú novelu schválil aj s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi. Jedným z nich je aj návrh, ktorý od budúceho roka poskytne všetkým mladým rodičom reálne právo pri úvere na bývanie pri narodení dieťaťa znížiť si splátky na dva roky na polovicu. Celkovú výšku úveru to však neovplyvní. 

Poslanci tiež schválili napríklad aj zmeny pri informovaní zo strany stavebných sporiteľní. Tie ak budú poskytovať úvery, pri ktorých sa počas obdobia úveru mení úroková sadzba, budú musieť po novom informovať klientov v rovnakom rozsahu ako v prípade bánk, ktoré poskytujú hypotéky.

Administratívna náročnosť vydávania dlhopisov by sa mala znížiť

Národná rada SR dnes schválila novelu zákona o dlhopisoch. Navrhované zmeny majú znížiť administratívnu náročnosť vydávania nových emisií dlhopisov zrušením niektorých nadbytočných informačných povinností a navrhuje sa flexibilnejšia úprava emisných podmienok.

"V záujme posilnenia práv majiteľov dlhopisov sa navrhuje zaviesť do zákona zaužívané spôsoby spoločného presadzovania práv majiteľov dlhopisov prostredníctvom inštitútu schôdze majiteľov a spoločného zástupcu majiteľov dlhopisov," uvádza sa v novele. Ministerstvo financií ako predkladateľ tvrdí, že tieto zmeny majú pomôcť podporiť nové malé podniky v perspektívnych odvetviach, teda tzv. start-upy.

Účinnosť sa navrhuje od 1. septembra tohto roku, schválená novela poputuje ešte na podpis prezidentovi. Poslanci na štvrtkovom rokovaní schválili aj novelu zákona o orgánoch štátnej správy v colníctve, ktorou sa ustanovujú nové kompetencie finančnej správy v oblasti ochrany určených objektov colníkov.

"Ustanovujú sa nové oprávnenia colníka pri zabezpečovaní ochrany takýchto strážených objektov a upravujú sa viaceré s tým súvisiace oprávnenia colníka," konštatuje sa v novele, ktorá nadobúda účinnosť už 1. augusta tohto roka.

Zákon o centrálnom elektronickom priečinku prešiel parlamentom

 Návrh zákona o správe, prevádzke a používaní informačného systému Centrálny elektronický priečinok (CEP) pri dovoze, vývoze a tranzite tovaru schválil dnes parlament. Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť plnohodnotné uplatňovanie a využívanie informačného systému, ktorý bol vybudovaný v rámci projektu Elektronické služby centrálneho elektronického priečinka, spolufinancovaného z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Operačného programu Informatizácia spoločnosti - OPIS. 

Informačný systém CEP predstavuje prostriedok, ktorý umožní všetkým stranám zapojeným do medzinárodného obchodu a prepravy, podať štandardizované informácie a dokumenty cez jedno podacie miesto. Tým by sa mali splniť všetky požiadavky spojené s dovozom, vývozom či tranzitom tovaru.

Správcom systému je Ministerstvo financií (MF) SR a prevádzkovateľom Finančné riaditeľstvo SR, pričom by sa nemal vytvoriť osobitný nový útvar. Podľa rezortu financií bude prínosom systému CEP pre fyzické a právnické osoby zníženie nákladov vďaka elektronizácii podaní v zahraničnom obchode, zníženie časových strát a administratívnej záťaže.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu