Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Procházka a Hrnčiar v parlamente končia, na ich miesta sa dostanú náhradníci

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dnešný deň by mal byť posledným v parlamente pre dvojicu poslancov Radoslava Procházku a Andreja Hrnčiara, ktorí zakladajú nový politický subjekt Sieť. Preto v marci oznámili, že po skončení 35. schôdze parlamentu sa vzdajú poslaneckých mandátov. Zasadnutie NR SR sa skončí dnes popoludní.

Procházka koncom marca povedal, že sa poslaneckého vzdá po skončení májovej schôdze, teda niekedy v máji alebo v júni. Na jeho miesto by do parlamentu mal nastúpiť prvý náhradník z KDH Marián Radošovský. Procházka totiž kandidoval na post poslanca NR SR za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), to však vo februári 2013 opustil. Procházka v marci tvrdil, že vzdaním sa mandátu poslanca NR SR ide do rizika a ľudia ho vraj od toho odhovárali.

„Je to strata na osobnom pohodlí i vplyve,“ povedal. Podľa neho však strany sa majú dostať do parlamentu cez voľby. „Chceme sa uchádzať o poverenie do služby a zmenu pomerov,“ uviedol. Rovnako aj Hrnčiar avizoval, že po skončení prebiehajúcej schôdze odíde z NR SR. Hrnčiar kandidoval na kandidátke strany Most-Híd ako nezávislý. Na jeho miesto má prísť Péter Vörös.

Rokovanie 35. schôdze parlamentu sa skončí dnes o 15:00, i keď zostanú neprerokované body. O nich sa bude rozhodovať na 36. schôdze zákonodarného zboru, ktorá sa začne 24. júna. Poslanci budú hlasovať dnes o 11:00. Ďalšie zákony, ktoré prerokujú, už neodhlasujú, ale bude sa o nich hlasovať na úvod nasledujúcej schôdze.

„Po dohode s klubmi navrhujem, aby sme rokovanie ukončili vo štvrtok o 15:00 aj preto, že v nedeľu sa uskutoční inaugurácia a ďalšia schôdza je 24. júna. Neprerokované body zaradím do programu 36. schôdze,“ zdôvodnil v utorok ukončenie schôdze Paška, ktorému poslanci jeho návrh odhlasovali. Poslancom zostáva z programu 35. schôdze prerokovať 17 bodov, medzi ktorými sú opozičné poslanecké návrhy zákonov a viaceré správy.

Parlament dnes začne rokovanie návrhom poslancov za OĽaNO na novelizáciu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Navrhovanou novelou zákona sa má nahradiť výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby elektronickou aukciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu