Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Gašparovič sa lúčil so Slovenskom: Veľké vystúpenie v parlamente, prvý brept!

Prezident sa lúči poslednou rečou v parlamente Zobraziť galériu (12)
Prezident sa lúči poslednou rečou v parlamente (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Gašparovič sa lúčil so Slovenskom. Po 10 rokoch opúšťa prezidentský úrad. Doobeda sa stretol s premiérom Ficom a vládou a od pol 3 rečnil v parlamente. V prejave hodnotil svoje pôsobenie a súčasnú politickú scénu. Nevyhol sa ani svojim "obľúbeným" breptom!

Ivan Gašparovič sa lúči so Slovenskom vo funkcii prezidenta

16:00 Tlačovka sa práve skončila.

15:59 Na otázku, či sa chystá vetovať niektorý zákon, Gašparovič odpovedal, že má naštudované prijaté zákony. Dobre nepočul položenú otázku. Potom povedal, že to aj tak neprezradí, ešte si to musí premyslieť.

15:55 Po skončení funkčného obdobia si chce spraviť prázdniny ako školáci.

15:47 Slova sa ujal Gašparovič. Opäť kritizuje niektoré médiá, iné zase vychválil. Pokračuje v ďakovaní občanom. "Postavili ma do druhého mandátu prezidenta," povedal.

15:43 Paška ďakuje Gašparovičovi za jeho úlohu v politike. Bola to pre neho veľká česť spolupracovať s "jeho excelenciou" prezidentom. Podľa neho "vyryl hlbokú brázdu" v politickom živote. Dúfa, že nový prezident Andrej Kiska bude pokračovať v línii dosluhujúcej hlavy štátu Ivana Gašparoviča, ktorú vštepil slovenskému ústavnému a politickému systému.

15:40 Tlačovka Pavla Pašku a Ivana Gašparoviča sa práve začala.

15:39 Opoziční poslanci sa zabávali, že počas prejavu prezidenta, sa ministrovi financií Petrovi Kažimírovi, chcelo spať.

15:32 Momentálne sa čaká na tlačovku, kde sa objaví Ivan Gašparovič s predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

15:20 Príhovor prezidenta skončil. Prezident sa viackrát zhlboka musel nadýchnuť, smrkal. Očividne bol nachladnutý. Predseda parlamentu Pavol Paška mu hneď po jeho reči zaprial hlavne veľa zdravia. Tlieskali mu hlavne smerácki poslanci.

Gašparovič sa lúčil so
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

15:19 Na záver reči ďakuje všetkým svojim spolupracovníkom, s ktorými sa stretol. Zaželal všetko dobré a poprial, nech sa splnia jeho záverečné slová. Tiež zaželal veľa zdravia, aj prezidentovi Kiskovi.

15:18 Gašparovič tvrdí, že hlavným objektom jeho pôsobenia bol občan. "Zo stretnutí s občanmi som čerpal pozitívnu energiu pre svoju prácu. Priamo v kontakte s občanmi som strávil takmer polovicu času mojich prezidentských mandátov a občanovi aj prenechávam komplexné hodnotenie mojej práce."

Gašparovič sa lúčil so
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

15:16 Za kľúčový problém spoločnosti označil Gašparovič pretrvávajúcu vysokú nezamestnanosť a polarizáciu spoločnosti, ktorá sa prejavuje tak v oblasti bohatstva a chudoby, pracovných príjmov, ale aj prístupu k vzdelaniu, zamestnaniu a informáciám. "Nikdy doteraz nebolo tak extrémne koncentrovanie bohatstva a finančnej moci, ale aj informačnej moci, v rukách tak úzkej elity, ako je to v súčasnosti," upozornil.

15:15 Ďalšie brepty: Namiesto energetickú politiku, povedal "eneregetickú" politiku. Alebo tiež "parlamentských" strán či "demogratický výfoj" namiesto demokratického vývoja.

Gašparovič sa lúčil so
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

15:09 Svet 21. storočia je a bude iný, ako svet, v ktorom sa zrodila Slovenská republika.

15:07 Korupcia pripravuje štát o príjmy do pokladnice. Povesť sudcov taktiež utrpela.

Gašparovič sa lúčil so
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

15:05 Kritizuje sociálne siete, mladí ľudia sa nedozvedia informácie. Ide tam len o plytké diskusie. prevláda tvrdá komerčnosť. Väčšina médií nie je podľa Gašparoviča nezávislá.

14:58 Kvituje, že na Slovensku nevypukli žiadne politické nepokoje.

14:51 Je frustrovaný, že sa do politiky dostáva extrémizmus. Zostáva optimista. Nepodarilo sa nám od roku 1989 prejsť na západný typ demokracie, čo bol náš cieľ.

14:47 Podarilo sa mu aj pár breptov. Namiesto zostávam optimistom, povedal zostávam však optimizmom.

14:45 Hodnotí svoje pôsobenie. Je hrdý, že za jeho prezidentovania sa Slovensko dostalo do EÚ a NATO.

Gašparovič sa lúčil so
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

14:40 Pri jeho príchode sa zasekla hudba prezidentskej štandardy. Vyvolalo to podobnosť s jeho neustálymi prešľapmi počas kariéry.

14:30 Gašparovič začína rečniť.

Fico: Takých skúsených politikov ako Gašparovič nebolo na Slovensku až tak veľa

Vláda, ako aj predseda parlamentu Pavol Paška, dnes prišli do paláca poďakovať sa odchádzajúcej hlave štátu za 10 rokov jeho činnosti na najvyššom ústavnom poste.

"Nie je žiadnym tajomstvom, naopak, bola to veľká prednosť, že vzťahy medzi troma najvyššími ústavnými činiteľmi boli nadštandardné a predstavovali určitú mieru stability. Súčasne boli aj predpokladom pokojného riešenia často veľmi náročných úloh a výziev," podotkol Fico.

Gašparovič sa lúčil so
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

U Gašparoviča ocenil dva rozmery jeho pôsobenia, a to veľmi jasné a zásadné postoje k slovenským národnoštátnym záujmom a jeho sociálne cítenie.

Prezident bol rád, že počas dvoch vlád Fica spolupracovali v ťažkých časoch hospodárskej a sociálnej krízy tak, že Slovensko neprežívalo nejakú veľkú traumu. "Je to zásluha ľudí, ale aj vedenia štátu," dodal.

Gašparovič sa lúčil so
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Upozornil, že vo vzťahu k premiérovi, vláde a čiastočne aj k Národnej rade SR vždy pôsobil ako politický partner. "Nikdy som sa nechcel, či už pri vašej alebo predchádzajúcich vládach, stavať do pozície nejakého politika, ktorý má iný názor a potrebuje niekoho sekírovať. Vždy som hľadal konsenzus, lebo si myslím, že prezident a vláda majú byť politickí partneri," prízvukoval s tým, že prezident musí pomáhať vláde plniť politický program a nie byť jeho opozíciou.

"Aj keď sme neboli vždy v zhode, vedeli sme nájsť kompromis," podotkol Gašparovič.

Robert Fico a Ivan
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Teší sa na to, že bude mať viac voľného času, avšak zároveň vyjadril presvedčenie, že mu súčasní členovia kabinetu budú trochu chýbať. Hlavne spomenul stretnutia, na ktorých riešili problémy, ktoré Slovensko a ľudí trápili. "Je to kus nášho pracovného, politického, ale aj súkromného vzťahu, ktorý nám vždy umožňoval nájsť tie správne závery," konštatovala odchádzajúca hlava štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu