Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V sobotu budú posledné doplňujúce voľby starostov

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V sobotu budú posledné doplňujúce voľby pred jesennými komunálnymi voľbami, pretože šesť mesiacov pred riadnym termínom volieb sa už doplňujúce voľby nevyhlasujú. Starostov budú voliči voliť v ôsmich obciach a rovnako v ôsmich obciach majú doplniť aj chýbajúcich poslancov.

Starostu majú voliť v obci Lipník v okrese Prievidza. Doterajší starosta obce Ľudovít Vojtko zomrel 9. decembra 2013. Voľby starostu sú vyhlásené aj pre obec Lackov v okrese Krupina, kde predchádzajúca starostka Oľga Mozoľová odstúpila ku koncu júna 2012. Doterajšie doplňujúce voľby sa nekonali, pretože sa spomedzi zhruba stovky tamojších obyvateľov neprihlásil žiaden kandidát. Predseda NR SR vyhlásil voľby aj pre obec Harakovce v okrese Levoča. Obec je bez starostu už tri roky. 

V obci Poproč v okrese Rimavská Sobota sa voľby konať nebudú, aj keď boli vyhlásené. Do volieb sa neprihlásil žiaden kandidát. V tejto obci odišiel starosta Ľubomír Kvaka do predčasného dôchodku. Pôvodne chcel bez nároku na odmenu dokončiť volebné obdobie, ale to zákon neumožňuje. 

Paška vyhlásil voľby aj pre obec Hucín v okrese Revúca. Doterajší starosta tam prišiel o funkciu v novembri, pretože ho na tri roky odňatia slobody podmienečne a peňažný trest tisíc eur za korupciu odsúdil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici. Starosta priznal, že zobral od podnikateľa úplatok desaťtisíc eur. Spáchal tak zločin prijímania úplatku ako verejný činiteľ. Starosta uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry dohodu o vine a treste a senát ŠTS ju schválil, čím sa rozsudok stal právoplatným. O post starostu sa v sobotňajších voľbách uchádzajú štyria kandidáti. 

Voľby budú aj v okrese Zvolen v obci Veľká Lúka. Starostu by mali voliť aj v obci Bukovec v okrese Košice - okolie. Starosta Juraj Petrov zomrel 27. septembra 2013. Starosta chýba aj v obci Baškovce v okrese Sobrance. 

O konaní nových volieb do orgánov samosprávy obcí 21. júna rozhodol 31. januára predseda Národnej rady SR Pavol Paška. Voľby sa podľa zákona konajú v jeden deň od 7:00 do 20:00. Ak je to potrebné, môžu sa niekde začať skôr, no všade musia byť volebné miestnosti otvorené do 20:00. Zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí hovorí o viacerých dôvodoch na vyhlásenie nových volieb.

Predseda NR SR ich vyhlási, ak sa v niektorej obci z akýchkoľvek dôvodov nevykonali voľby podľa zákona, alebo ak Ústavný súd SR vyhlási voľby za neplatné, alebo zruší výsledok volieb. Voľby sa zopakujú tiež v prípade, že vo voľbe starostu obce alebo primátora mesta dostali kandidáti rovnaký počet hlasov. Nové voľby sa napokon konajú i v prípadoch uvoľnenia poslaneckého postu, na ktorý nie je náhradník a tiež po uvoľnení funkcie starostu či primátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu