Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EÚ sa nemôže rozširovať donekonečna, Ukrajina ani Turecko tam nepatria, tvrdí Danko

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ukrajina ani Turecko do Európskej únie nepatria. Rozpínavosť únie a plány na nekonečné rozširovanie už pôsobia kontraproduktívne. Uviedol to predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

"Snaha o zúženie kontaktov medzi EÚ a Ukrajinou bola okrem iného tiež jednou z príčin vypuknutia súčasného konfliktu u nášho východného suseda," vyhlásil Danko. Ukrajina je podľa neho geograficky aj historicky bližšie k Rusku. 

"Bolo by od Bruselu naivné domnievať sa, že prípadné pripojenie sa Kyjeva k EÚ by sa mohlo zaobísť bez konzultácií s Moskvou," upozorňuje Danko. 

SNS vyzýva, aby občania Slovenska v prípade Ukrajiny nezaujímali ani proamerický, ani proruský, ale čisto proslovenský postoj. "Slovensko by sa malo riadiť zdravým egoizmom a nechať veľkých hráčov, ktoré konflikt rozpútali, aby ho aj vyriešili. Naším záujmom by malo byť, aby sa ozbrojený konflikt nerozšíril a nezasiahol aj naše územie," vyhlásil predseda SNS. 

Do EÚ podľa neho nepatrí ani Turecko. "Je to dobrá krajina, hospodárska a iná spolupráca sa môže s ňou prehlbovať, ale do únie nepatrí ani historicky, ani kultúrne a ani geograficky," povedal. 

Turecko podľa Danka treba rešpektovať ako suverénnu krajinu, pomáhať mu napríklad v úsilí dotiahnuť sa na štandard dodržiavania ľudských práv, slobody slova a vierovyznania. "Ale jeho fungovanie ako riadneho člena v európskych štruktúrach je neopodstatnené," tvrdí Danko. 

"Únia ani NATO nemôžu susediť s Ruskom a nemôžu ani zasahovať do Ázie. Každý kontinent, každá časť zemegule má svoje špecifiká. Podľa SNS sa pokojne môže posilňovať spolupráca s Tureckom, s Áziou, či s Ukrajinou v rámci iných medzinárodných štruktúr," poznamenal Danko. 

"Slovenská národná strana žiada Brusel o jasné vyjadrenie, dokedy sa bude Európska únia rozširovať. Podľa SNS by sa nekonečné zväčšovanie tohto európskeho zoskupenia malo zastaviť, pretože už neplní pôvodnú funkciu, posilňovanie tohto spoločenstva, práve naopak," uzavrel predseda SNS. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu