Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Družná spolupráca SNS a rakúskej strany FPÖ: V europarlamente budú hovoriť to isté, čo doma

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) aj Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá je podľa niektorých prieskumov aktuálne najpopulárnejšou stranou v krajine, chcú spolu v europarlamente presadzovať reformy, nie však likvidovať úniu ako takú.

"Často čítate o tom, akí sú národní politici zlí a ako chcú zničiť Európsku úniu (EÚ). SNS a FPÖ má jasno v tom, akou cestou sa má Európa uberať. Nemá byť superštátom, ale úniou silných štátov. Treba zastaviť islamizáciu a nekonečné rozrastanie únie," vyhlásil dnes na spoločnej tlačovej konferencii lídrov oboch strán predseda SNS Andrej Danko.

Zároveň vyzval voličov, aby si vo voľbách do europarlamentu vybrali strany, ktoré "hovoria to isté doma a to isté v Bruseli". "Po eurovoľbách chceme vytvoriť frakciu, ktorá povie jasné nie socializmu v EÚ. Socialisti veľmi radi robia z národných politikov tých zlých a veľmi radi klamú. EÚ dnes nie je ani ryba, ani rak, potrebuje reformu a bez spolupráce národných strán je táto reforma ohrozená," vyhlásil Danko. Dodal, že žiadny samotný poslanec nemôže v Bruseli dosiahnuť veľa, práve preto sa však národné strany z rôznych štátov EÚ chcú po voľbách spojiť.

Družná spolupráca SNS a
Zobraziť galériu (3)

"Nechceme centralizovanú Európu, ktorá sa riadi zákonmi z Bruselu, ktoré sú nám nanucované. Chceme pokrokovú Európu, ktorá bude hájiť kresťanské hodnoty. Sme za zachovanie kultúrnej identity Európy a proti masovému prisťahovalectvu. Odmietame vstup Turecka do EÚ, nechceme zažiť islamizáciu Európy. Nechceme podporovať ani diktát zo strany multinárodných koncernov," zhrnul ciele národných strán predseda FPÖ Heinz-Christian Strache.

Dodal, že Slobodní podporujú postupné vyrovnávanie miezd v Európskej únii a nie sú a priori proti eurofondom, sú však proti ich zneužívaniu. "Celkom určite sú eurofondy dobrá myšlienka, ktorá má predovšetkým krajinám z východnej Európy pomôcť zabezpečiť lepšiu infraštruktúru a lepší sociálny systém. Ale na druhej strane bolo veľa projektov, kde Európsky súdny dvor preukázal, že peniaze boli zneužívané," upozornil Strache.

Danko dodal, že aj na Slovensku sa množstvo európskych peňazí využíva neefektívne a prioritne by podľa neho mali slúžiť na dlhodobo udržateľné projekty napríklad v oblasti infraštruktúry.

Lídra rakúskych slobodných Stracheho, ktorý v roku 2005 prevzal FPÖ po kontroverznom Jörgovi Haiderovi s trojpercentnými preferenciami a po posledných voľbách je treťou najsilnejšou stranou v Rakúsku, považuje predseda SNS Danko za jeden zo svojich politických vzorov. "Podobnú výzvu, ako Andrej Danko, som mal v roku 2005 pred sebou ja. Z vtedajších troch percent sme sa dostali až na 20 percent a urobili sme z tejto strany jednu veľmi silnú rakúsku stranu," povedal Strache. "Práve pán Danko celkom určite stojí za tým, aby z SNS, ktorá je historicky najstaršou slovenskou stranou, urobil jednu modernú stranu, ktorá bude schopná meniť veci k lepšiemu," vyhlásil Strache.

Družná spolupráca SNS a
Zobraziť galériu (3)

"Za zneužívanie európskych peňazí sú vždy zodpovedné konkrétne osoby a nie je správne špiniť kvôli tomu meno celej strany," reagoval Strache na otázku, prečo spolupracuje s SNS, ktorej exministri sú zapletení v kauze s "nástenkovým tendrom". Dodal, že aj jeho strana mala pred takmer desiatimi rokmi problémy s korupčnými kauzami a vyrovnali sa s tým tak, že zodpovedné osoby z FPÖ vylúčili.

"Ukazuje, že sa dá prerobiť strana, ktorá zápasila s korupciou, na stranu, ktorá je podľa výsledkov volieb tretia v Rakúsku, a podľa niektorých aktuálnych prieskumov prvá," poznamenal Danko s tým,

"Máme právo kritizovať. Maastrichtská dohoda je porušovaná. Je vidieť, že zástupcovia EÚ nedodržiavajú dohody, ktoré sami podpísali. Z EÚ postupne robia úniu dlhov a dlžníkov. Vieme, aké problémy sú s Gréckom, Španielskom, Portugalskom. Chceme, aby sme mohli prevziať zodpovednosť za sociálny zmier do našich rúk," vyhlásil Heinz-Christian Strache.

"Existujú prieskumy, ktoré dokazujú, že v EP by malo byť viac ako sto poslancov kritických k EÚ. Určite vytvoríme spolu frakciu. Keď som pred desiatimi rokmi preberal stranu s tromi percentami, niektorí politici sa mi smiali. Dnes sme podľa niektorých prieskumov najpopulárnejšia strana v Rakúsku. S Andrejom Dankom máme mnoho spoločného a verím, že sa mu podarí presadiť veľa z toho, čo sľubuje," uzavrel Strache.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu