Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kollár nepresadil zníženie poplatkov pre Slovákov so zahraničným diplomom

Jozef Kollár
Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci, ktorí skončili vysokú školu v zahraničí, budú naďalej za uznávanie svojich diplomov na účely výkonu určitých povolaní platiť 99,50 eura. Poslanci NR SR dnes odmietli zníženie tejto sumy na 33 eur, ako to v novele zákona o správnych poplatkoch navrhoval člen hnutia NOVA Jozef Kollár (nezaradený).

"Štát by nemal takýmto spôsobom zarábať na vzdelaných ľuďoch, ktorí sa rozhodli po štúdiu vrátiť na Slovensko, pracovať tu a založiť si rodiny," tvrdil. Kollár navrhoval aj zníženie poplatku za vydanie potvrdenia ministerstva zdravotníctva pre lekárov a sestričky, ktorí ukončili medicínske vysokoškolské vzdelanie v SR pred rokom 2004 a rozhodli sa ísť pracovať do členských krajín EÚ, a to zo súčasných 250 na 33 eur.

Kollár chcel svojou novelou umožniť ľahší pohyb pracovnej sily v rámci EÚ v určitých druhoch povolaní, pri ktorých je na Slovensku potrebné uznanie diplomu získaného v zahraničí. Poslanec pripomínal, že základy EÚ boli postavené na voľnom pohybe ľudí, kapitálu, tovaru a služieb. "Boli to tiež jedny z najviac prezentovaných výhod pri vstupe Slovenskej republiky do tohto spoločenstva štátov. Je preto v záujme nielen Slovenska, ale aj jeho obyvateľov, aby bol tento pohyb a následky z neho vyplývajúce čo najbezproblémovejší a aby sa tak umožnilo čo najlepšie uplatnenie našich obyvateľov v Európe, ale aj doma," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu