Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kažimír sa bráni: Vláda nejde rušiť výhody mladomanželov pri splácaní hypotéky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý dnes vyhlásil, že vláda ide zrušiť pre mladomanželov výhody v podobe dvojročných prázdnin pri splácaní hypotéky. Tieto zmeny sú podľa neho obsahom novely zákona o bankách, ktorú dnes mala na stole vláda SR. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) však ubezpečil, že takéto kroky obsahom novely zákona nie sú.

"Žiadny zámer novely nie je nasmerovaný k tomu, že by mal niekomu ubrať úľavy alebo výhody," povedal po skončení rokovania kabinetu šéf rezortu financií.

V roku 2011 vláda Ivety Radičovej presadila dvojročné prázdniny v splácaní hypoték a úverov na bývanie pre mladomanželov, ktorým sa narodí dieťa. Podľa Beblavého však súčasná vláda navrhuje túto výhodu zrušiť pre všetky úvery na bývanie a ponechať ich len na klasické hypotéky.

"Znamená to, že sa to týka všetkých úverov, ktoré sú zabezpečené záložným právom k nehnuteľnosti, bytu alebo nebytovému priestoru, a to aj rozostavaným,“ uviedol v stanovisku pre médiá Beblavý.

Vláda však rokovanie o tomto materiály dnes prerušila. Podľa Kažimírových slov je totiž problematická vykonateľnosť výhod pri splácaní hypotéky pre mladomanželov. "To znamená, že všetko smeruje k tomu, či bola podľa dnes platného zákona vykonateľná takáto úprava. Podľa nás je s tým aplikačný problém, sme pripravení toto ešte riešiť. Dokonca aj v spolupráci s poslancami opozície," povedal Kažimír.

Zároveň informoval, že Ministerstvo financií (MF) SR v záujme zvýšenia ochrany finančného spotrebiteľa zavádza rovnaké pravidlá pri poskytovaní takzvaných iných úverov na bývanie pre všetkých poskytovateľov, to znamená vrátane stavebných sporiteľní, ktoré mali dosiaľ výnimku.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu