Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Začína sa projekt, ktorý má motivovať mladých ľudí k účasti na eurovoľbách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Centrum pre európske záležitosti (CEA) a Slovenská atlantická komisia (SAC) spúšťajú projekt votEUzen – Národný konvent mladých. Ním chcú zvýšiť záujem mladých ľudí o európske témy a motivovať ich k účasti na májových voľbách do Európskeho parlamentu.

Prvou aktivitou je dnešná debata so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom, ktorá sa začne v Galérii Slovenskej výtvarnej únie (Galéria Umelka) o 19.00 h. Počas nej minister odhalí grafiku Gábora Gyenesa, ktorá reprezentuje otvorený pracovný trh, teda jednu z možností, ktoré únia ponúka svojim občanom.

"Chceme, aby mladí ľudia aktívne vstupovali do diania v Európskej únii, a diskusia s ministrom im dáva jedinečnú možnosť verejne vyjadriť svoj názor," poznamenala výkonná riaditeľka CEA Andrea Ferjenčíková.

Nevyhnutnosť zvýšiť povedomie mladých o EÚ dokazuje aj nízka účasť Slovenska vo voľbách do Európskeho parlamentu. V roku 2004 dosiahla iba 16,97 percenta, v roku 2009 to bolo 19,64 percenta, čím sa SR umiestnila na chvoste celého európskeho zoskupenia. "Mladých ľudí prišlo voliť ešte menej než v akýchkoľvek iných voľbách," podčiarkol koordinátor projektu votEUzen – Národný konvent mladých Adam Šebesta.

Jeho súčasťou je séria diskusií po celom Slovensku, súťaž s možnosťou vycestovania do Štrasburgu na najväčšie stretnutie mladých v Európe (European Youth Event) a okrúhle stoly s predstaviteľmi osobností všetkých regiónov SR.

Projekt je organizovaný v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí a Informačnou kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku. Podporila ho Európska komisia v rámci programu Mládež v akcii.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu