Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci vyberú šesť kandidátov na ústavných sudcov, na stole majú 13 mien

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR budú už na marcovej schôdzi voliť šesť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Z nich si prezident Ivan Gašparovič vyberie troch sudcov. Plénum parlamentu si môže vybrať z 13 mien, ktorých zoznam má agentúra k dispozícii.

Sudkyňu Najvyššieho súdu Janu Baricovú navrhuje za ústavnú sudkyňu predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár navrhol sudcu Krajského súdu v Nitre Jána Bernáta a prokurátora Generálnej prokuratúry Vladimíra Horvátha.

Svojho kandidáta predložila aj prezidentka združenia sudcov Za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková, ktorá navrhla sudcu Najvyššieho súdu SR Rudolfa Čirča. Dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor navrhol vysokoškolských pedagógov Jána Drgonca a Petra Kresáka.

O podporu poslancov sa bude uchádzať aj notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Duriš (navrhol ho prezident Notárskej komory Karol Kovács), advokát Peter Filip (navrhlo ho predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory), predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová (nominovali ju dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Pavol Kubíček a šéf Notárskej komory Karol Kovács).

Do voľby chce ísť aj pedagóg a bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák, ktorého nominoval predseda KDH Ján Figeľ. Kandidujú tiež pedagóg Robert Schronk (nominoval ho dekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Stanislav Mráz), sudca európskeho súdu pre ľudské práva Ján Šikuta (Jaroslav Ivor a Pavol Kubíček) a predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai (navrhla ho dekanka Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriela Dobrovičová).

Všetci kandidáti sa pred voľbou musia zúčastniť verejného vypočutia na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR. To by sa malo konať 11. marca.

Podľa zákona o organizácii Ústavného súdu SR návrhy na voľbu kandidátov na ústavných sudcov môžu podať do parlamentu poslanci NR SR, vláda, predseda Ústavného súdu, predseda Najvyššieho súdu SR, generálny prokurátor, záujmové organizácie právnikov a vedecké inštitúcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu