Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jana Žitňanská chce peniaze na asistentov učiteľov

Jana Žitňanská
Jana Žitňanská

BRATISLAVA - Odstrániť svojvôľu ministerstva školstva pri prideľovaní finančných prostriedkov pre asistentov učiteľa a vniesť do tejto oblasti právnu istotu a nárokovateľnosť navrhuje v novele zákona o financovaní základných škôl a stredných škôl nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská.

Poslankyňa pripomína, že minister financií Peter Kažimír počas parlamentnej rozpravy k návrhu rozpočtu na rok 2014 v reakcii na jej pozmeňujúce návrhy zvyšujúce rozpočet ministerstva školstva na asistentov učiteľa dal verejný prísľub, že každé dieťa, na ktoré zriaďovateľ školy požiada ministerstvo školstva o finančné prostriedky na asistenta učiteľa, ich dostane.

"Navrhujeme preto tento verejný prísľub premietnuť aj do príslušného zákona, aby prostriedky na financovanie asistenta učiteľa boli nárokovateľné," uviedla Žitňanská. Právomoc ministerstva školstva rozhodnúť o pridelení, respektíve o nepridelení finančných prostriedkov pre inštitút asistenta učiteľa podľa nej spôsoboval a spôsobuje neistotu nielen riaditeľom základných a stredných škôl, ktorí rozhodujú o prijatí alebo neprijatí dieťaťa so zdravotným postihnutím, či dostanú žiadané finančné prostriedky na asistenta učiteľa, ale najmä rodičom dotknutého dieťaťa.

"Návrh novely odstraňuje zjavné porušovanie práv osôb so zdravotným postihnutím zakotvené v Dohovore OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím, ktorý Slovenská republika ratifikovala," argumentuje opozičná poslankyňa Jana Žitňanská.

Slovenská republika sa podľa nej zaviazala zabezpečiť, aby osoby so zdravotným postihnutím neboli na základe zdravotného postihnutia vylúčené zo systému všeobecného vzdelávania a aby deti so zdravotným postihnutím neboli na základe zdravotného postihnutia vylúčené z bezplatného a povinného základného vzdelávania alebo zo stredoškolského vzdelávania a aby osoby so zdravotným postihnutím mohli získať univerzálne, kvalitné a bezplatné základné a stredoškolské vzdelanie na rovnakom základe s ostatnými v spoločenstvách, v ktorých žijú.

Návrh zákona podľa Žitňanskej nebude mať negatívny dopad na štátny rozpočet, keďže aj podľa ministra financií sa na financovanie tohto zámeru využije len presun potrebných zdrojov zo Všeobecnej pokladničnej správy do kapitoly ministerstva školstva. Opozičná poslankyňa novelu predložila už na januárovú schôdzu národnej rady, neskôr ju stiahla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu