Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Z RTVS sa stáva slúžka Smeru, tvrdia opoziční poslanci

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Verejnoprávna RTVS neposkytuje službu verejnosti, ale vládnemu Smeru. Na dnešnom brífingu v parlamente to vyhlásili opoziční poslanci Lucia Nicholsonová (SaS), Jozef Viskupič (OĽaNO) a Jana Žitňanská (nezaradená). Poslancom sa nepáči, že premiér a ďalší členovia Smeru majú výraznú prevahu v diskusných reláciách. Kritizujú tiež to, že partnermi členov Smeru v diskusiách sú zväčša len politici z Ľudovej platformy.

„Zo Slovenskej televízie sa stáva slúžka Smeru, ktorú podľa našich kuloárnych informácií riadi šéf tlačového odboru Úradu vlády Erik Tomáš. Takéhoto vulgárneho ovládania STV sme neboli svedkami od čias mečiarizmu a jeho Kapustovín, ktoré vtedy pravidelne STV vysielala,“ vyhlásila poslankyňa SaS a bývalá novinárka Nicholsonová.

RTVS robí podľa nej permanentnú predvolebnú kampaň Smeru a politikom, ktorých si Fico sám vyberie. Slušní redaktori sú zastrašovaní, keď požadujú objektívnosť, dodala. „V SaS si myslíme, že v STV ide o plíživú normalizáciu,“ dodala.

Viskupič tvrdí, že telerozhlas porušuje zákon o RTVS aj zákon o vysielaní a retransmisii. „Kde sú v RTVS zapojené relevantné opozičné strany, OĽaNO, ktoré má druhý najsilnejší poslanecký klub v parlamente, kde je SaS, kde sú zástupcovia nezaradených poslancov?“ pýtal sa Viskupič. Vedenie RTVS vyzval, aby prehodnotila svoj prístup k objektivite.

„RTVS sa nikdy nebude zapájať do politického súboja, o to viac, že sa Slovensko nachádza v citlivom predvolebnom období,“ reagovala na vyhlásenia poslancov manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS Dominika Šulková. Tvrdí, že RTVS ako verejnoprávna inštitúcia dbá na vyváženosť všetkých spravodajských a diskusných relácií.

„Prvýkrát v histórii sme pripravili Pravidlá volebného vysielania RTVS pre voľbu prezidenta SR, ktoré jasne upravujú rovnaký prístup ku všetkým kandidátom vo vysielaní RTVS tak, aby sa voliči mohli rozhodnúť na základe komplexných informácií,“ dodala Šulková.

Šéf tlačového oddelenia Úradu vlády Erik Tomáš v reakcii uviedol, že tiež by podľa kuloárnych informácii mohol o týchto poslancoch všeličo povedať. „Neznížim sa však k takejto forme konfrontácie,“ uviedol. „O farizejstve a bezcharakternej účelovosti vyhlásenia trojice poslancov svedčí fakt, že počas vlády, ktorej boli oni súčasťou, premiérka Iveta Radičová diskutovala bez oponenta za rovnaké obdobie viackrát ako Robert Fico,“ dodal. Uvádza to podľa neho rovnaký prieskum, o ktorý sa opreli pri svojich vyhláseniach poslanci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu