Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hlina: Opozícia má na zvolanie výboru pre útoky Rómov dosť podpisov

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina dnes dostal potrebný piaty originál podpisu na to, aby mohlo byť zvolané mimoriadne rokovanie brannobezpečnostného výboru NR SR pre útoky mladých Rómov na starších ľudí na východe Slovenska.

Informoval o tom Hlina, ktorý žiadosť o zvolanie odovzdal priamo na výbore. "Už nič nebráni tomu, aby sa konala mimoriadna schôdza pre bezpečnostnú situáciu v niektorých oblastiach," poznamenal. Teraz sa bude podľa jeho slov venovať tomu, aby malo zasadnutie výboru zmysel a odzneli na ňom návrhy na riešenie, ktoré by Smer-SD akceptoval.

Hlina ešte začiatkom týždňa získal originály podpisov Daniela Lipšica, Richarda Vašečku a Ľubomíra Galka. Na zvolanie výboru však potreboval päť podpisov. Ďalší poslanci Martin Fedor a Andrej Hrnčiar sa nachádzali mimo Bratislavy, šéf výboru Jaroslav Baška odmietal uznať ich preskenované podpisy na zvolanie mimoriadneho rokovania výboru. 

O minulotýždňový piatkový útok v Sačurove, kde sedem rómskych chlapcov vo veku od 10 do 16 rokov napadlo 65-ročného muža, sa v pondelok 17. februára zaujímal priamo v obci poslanec NR SR Pavol Zajac (KDH). Podľa neho na východe Slovenska, najmä pri problematických rómskych osadách, treba personálne posilniť políciu. Ako povedal Zajac, je nevyhnutné posilniť fyzickú prítomnosť policajtov na problematických miestach, akým je napríklad rómska osada v Sačurove. „Dnes je v Sačurove policajná stanica, na ktorej je päť policajtov. Jedným z riešení je zvýšiť počet policajtov, a to možno aj o rómskeho špecialistu, s prácou ktorého má polícia v okrese dobré skúsenosti,“ povedal. Navýšenie počtu policajtov sa však podľa neho nemôže udiať tak, že sa len presunú z jedného oddelenia na druhé. 

V Sačurove by bolo podľa Zajaca vhodné zriadiť rómske občianske hliadky. „Starosta obce Peter Barát sa o podporu pre hliadky uchádzal minulý rok na ministerstve vnútra, ale neuspel,“ povedal Zajac, ktorý v sprievode starostu a policajtov navštívil v pondelok aj miestnu rómsku osadu. „Sú tam dve bytovky zo 70-tych rokov, ktoré sú v dezolátnom, havarijnom stave. Stretli sme sa s niektorými Rómami a hlavne deťmi. Medzi nimi boli aj dvaja desaťroční chlapci, ktorí v piatok zaútočili na dôchodcu. Dôvodom prepadnutia bola podľa nich finančná hotovosť,“ povedal Zajac. 

Sedem mladých Rómov si v piatok od dôchodcu najskôr pýtalo peniaze, keď im povedal, že žiadne nemá, začali ho biť, zvalili ho na zem a kopali do neho. Napadnutému mužovi vypadol z ruky mobilný telefón, útočníci ho vzali a utiekli smerom k rómskej osade. Muž pri útoku utrpel viaceré zranenia vrátane zlomeniny zápästia a pomliaždeniny hlavy. Policajti útočníkov zadržali krátko po čine. Dvoch chlapcov vo veku 15 a 16 rokov obvinili zo zločinu lúpeže, ostatných, vo veku od 10 do 13 rokov, prepustili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu