Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SNS: Je neprípustné, aby sa vedenie EÚ správalo ako Sovietsky zväz

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj

BRATISLAVA - Podľa Slovenskej národnej strany (SNS) výsledok švajčiarskeho referenda o obmedzení masívnej migrácie do krajiny odhalil "chorobopis vedenia Európskej únie".

"Nátlakové reakcie politikov na plebiscit, vrátane predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa, ukázali, ako rýchlo sa európski demokrati zmenia na európskych autokratov," vyhlásil prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"Je neprípustné, aby sa vedenie Európskej únie (EÚ) správalo ako Sovietsky zväz a zvrchované štáty boli brané iba ako satelity bruselskej centrály. SNS preto vyzýva domácich aj európskych politikov, aby plne rešpektovali výsledok švajčiarskeho plebiscitu a zdržali sa nátlakových foriem, tendenčných komentárov a odvetných reakcií," podčiarkol Rafaj.

Diplomatický nátlak únie na Švajčiarsko je podľa Rafaja "neprípustným spochybňovaním najvyššej legitimity - vôle slobodných občanov". Tá je podľa SNS nadradená akýkoľvek politickým dohodám a nastaveným princípom v únii. "Ak Slováci a ostatní Európania nechcú, aby EÚ smerovala do diktatúry a krachu, musia prinútiť politikov v únii urobiť zásadné inštitucionálne aj politické reformy. Jednou z možností je návrat k forme Európy národov," vyhlásil Rafaj.

Dodal, že ak sa po májových voľbách do Európskeho parlamentu zásadne nezmení charakter únie a nebude politická vôľa na zmeny, "posledným zvonením bude zrejme britské referendum v roku 2015".

Absolútna sloboda pohybu osôb v EÚ podľa Rafaja aj tak nefunguje, pretože ani Slováci nemali do viacerých krajín prístup na trh práce a "mnohé štáty dnes vyhosťujú migrujúcich Cigánov". "Nemecký poslanec Európskeho parlamentu Elmar Brok dokonca v januári navrhoval možnosť repatriácie všetkých imigrantov z krajín východnej Európy," upozornil Rafaj. "Sloboda pohybu tak nie je a nemôže byť nadradená zvrchovanej vôli občanov slobodne rozhodnúť o podmienkach pobytu cudzincov v ich vlastnej krajine," uzavrel podpredseda SNS.

Len tesnou väčšinou podporili 9. februára obyvatelia Švajčiarska v referende iniciatívu populistickej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP), aby vláda obmedzila počty prisťahovalcov kvótami.

Podľa oficiálnych údajov, ktoré zverejnili švajčiarske médiá, iniciatívu podporilo 50,3 percenta zúčastnených voličov. Švajčiarska vláda je teraz povinná do troch rokov predložiť príslušný zákon. S Európskou úniou však musí rokovať o zmene dohody o voľnom pohybe osôb podpísanej v roku 1999. Od roku 2002, kedy vstúpila do platnosti, prisťahovalo sa do Švajčiarska každý rok okolo 80.000 cudzincov - tri štvrtiny z nich z iných členských krajín EÚ. Z viac ako osem miliónov obyvateľov Švajčiarska je 1,8 milióna cudzincov.

SVP vo svojej iniciatíve neuviedla konkrétnu výšku prisťahovaleckej kvóty, podľa nej by však mala brať do úvahy "ekonomické záujmy" Švajčiarska. Brusel už avizoval, že takéto porušenie platných bilaterálnych dohôd je neprijateľné. Švajčiarsko ako nečlenský štát EÚ by po zavedení kvóty mohlo prísť o privilegovaný prístup k vnútornému trhu únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu