Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministri sa dnes dozvedia ako pokračuje harmonogram zavedenia jednej ZP

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministri sa na dnešnom rokovaní dozvedia, ako pokračuje časový plán práce zavedenia jednej zdravotnej poisťovne (ZP).

Vládou schválený projekt unitárneho systému verejného zdravotného poistenia počítal s tým, že v prípade dohody s akcionármi súkromných poisťovní, by jedna štátna poisťovňa vznikla začiatkom tohto roka. Ak nie, malo sa siahnuť po vyvlastňovaní a fungovala by od júla 2014.

Ministerstvo zdravotníctva už vypracovalo návrh zákona. Projekt však stojí. Dôvodom je nedostatok peňazí na tento účel.

"Vzhľadom na finančnú stránku projektu ministerstvo zdravotníctva pred tým, ako bude zo strany ministerstva financií verifikovaná pripravenosť SR na jeho dostatočné finančné krytie, neuskutočňuje ďalšie kroky, ktoré by v súčasnosti mohli znamenať predčasné, a teda neefektívne nakladanie s verejnými zdrojmi," uvádza sa v správe, ktoré na rokovanie vlády predložil rezort zdravotníctva.

Aj ďalší pripravený materiál pochádza z jeho dielne. Na programe 94. schôdze je novela o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Po tom, ako prejde parlamentom a podpíše ju prezident, budú ošetrovateľské výkony v zariadeniach sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately hradiť zdravotné poisťovne. Novela upravuje novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorou je ošetrovateľská starostlivosť sestier v takýchto zariadeniach. Poisťovne budú môcť preplácať deväť výkonov.

Pediatri by mali po novom dostávať hlásenia z pôrodnice o narodení dieťaťa. Podľa návrhu matka v pôrodnici určí, kto bude pediatrom pre dieťaťa. V prípade, že nebude mať žiadneho vybraného, dieťa sa lekárovi pridelí podľa obvodu. Z nemocnice potom po prepustení pošlú lekárovi o ňom správu.

Pediater bude mať povinnosť do troch dní od doručenia oznámenia vykonať prvú návštevu v domácnosti, kde dieťa býva. Pokiaľ by to nebolo možné, bude to musieť hlásiť sociálke. V súčasnosti sa úradom nehlásilo nič, keďže prehliadky u lekára nie sú povinné ako očkovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu