Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda sa vráti k stiahnutej novele zákona z dielne ministerstva zdravotníctva

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda sa dnes bude venovať preplácaniu ošetrovateľskej starostlivosti sestier v zariadeniach sociálnych služieb. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) opätovne predkladá novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá zmenu prináša. Z minulotýždňového rokovania ju stiahla pre rozpor so šéfom rezortu práce Jánom Richterom (Smer-SD) a odborármi.

Tí žiadali, aby zdravotné poisťovne povinne zazmluvňovali takéto zariadenia, čo Zvolenská odmieta ako diskrimináciu. Novelu na rokovanie predložila v pôvodnom znení. Právna norma by mala umožniť preplácanie deviatich ošetrovateľských výkonov zo zdrojov verejného zdravotného poistenia. V súčasnosti sa neprepláca nič. Zdravotné poisťovne však tak ako pri zdravotníckych zariadeniach nebudú mať povinnosť uzatvoriť so zariadeniami sociálnych služieb zmluvy. Výnimkou v povinnom zazmluvňovaní sú iba štátne nemocnice a liečebne so strategickým významom.

Kabinet zrejme nepovolí vznik novej súkromnej vysokej školy s názvom Vysoká škola filmovej tvorby a multimédií. Ministerstvo školstva, ktoré návrh na rokovanie 95. schôdze predkladá, vláde navrhuje neudeliť škole štátny súhlas. Kabinet dal na návrh ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) škole červenú už v roku 2012.

Žiadosť o štátny súhlas na oprávnenie pôsobiť ako súkromná vysoká škola opätovne podala na ministerstvo vlani v máji právnická osoba Akadémia filmovej tvorby a multimédií so sídlom v Bratislave.

Rezort školstva požiadal o stanovisko Akreditačnú komisiu, ktorá dohliada na kvalitu vysokých škôl. "Akreditačná komisia v súlade so zákonom posúdila žiadosť a nesúhlasí s udelením štátneho súhlasu súkromnej vysokej škole," píše sa v prekladacej správe k návrhu.

Komisia odporučila ministerstvu zamietnuť žiadosť v oboch študijných programoch - animovaná tvorba a multimédiá; grafický dizajn. Podľa zákona o vysokých školách vláda štátny súhlas neudelí, ak Akreditačná komisia vydala nesúhlasné stanovisko ku každému z predložených študijných programov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu