Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Podľa Žitňanskej sa navrhované zmeny súdnictva nestihnú do volieb predsedu NS

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezaradená poslankyňa NR SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská si myslí, že vládou navrhované zmeny v justícii sa nestihnú do volieb predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Jeho funkčné obdobie sa skončí 22. júna 2014.

Podľa Žitňanskej ak by vláda chcela zmeny prerokovať v štandardnom legislatívnom procese, musela by predmetné zákony predložiť do pripomienkového konania už v pondelok 3. februára. Reagovala tak na dnešné slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v diskusnej relácii STV O 5 minút 12. 

Fico vyhlásil, že by bol rád, keby sa výrazný posun v navrhovaných zmenách v súdnictve urobil do konca júna. Tie zásadné chce skĺbiť s termínom ukončenia mandátu predsedu NS SR. 

"Tieto zákony však ešte nie sú ani len napísané a premiér aj minister spravodlivosti chcú o opatreniach diskutovať s odborníkmi aj opozíciou, pretože na časť z nich je potrebná zmena ústavy," dodala exministerka.

Premiér Fico a minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) vo štvrtok (30. 1.) oznámili, že predkladajú na verejnú diskusiu sériu návrhov, ktoré by viedli k výrazným zmenám v práci sudcov. Jeden z návrhov hovorí o realizácii bezpečnostných previerok pre všetkých 1400 sudcov, ďalší o oddelení funkcie predsedu Súdnej rady a Najvyššieho súdu SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu