Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci NR SR chcú balík zákonov proti úžere

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Uzatváranie férovejších spotrebiteľských zmlúv, férovejšie rozhodovanie o vyrovnaní vzniknutých pohľadávok a férovejšie vymáhanie pohľadávok exekútormi. Toto sú ciele balíka trojice zákonov, ktorý v závere šiesteho rokovacieho dňa 29. schôdze NR SR predstavili Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý (obaja nezaradení).

Poslanci sa usilujú novelizovať Občiansky zákonník v snahe bojovať proti úžerníkom. Navrhujú zaviesť zákonom ustanovený strop ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN). "Bez neho totiž v súčasnosti môže dochádzať k prípadom, keď RPMN dosahuje až 4669,19 percenta," vysvetľujú predkladatelia.

Súd to podľa nich môže vyhodnotiť ako úžeru, ale pre chýbajúci zákonný strop môže byť spotrebiteľ v neistote. Podľa návrhu by malo platiť, že pre spotrebiteľské zmluvy, pri ktorých celkovo spotrebiteľ neprekročí sumu minimálnej mzdy (v súčasnosti 352 eur), určí maximálnu RPMN nariadenie vlády.

Žitňanská a Beblavý tiež v novele navrhujú, aby nebolo možné uplatňovať zmenky a šeky ako platobné a zabezpečovacie nástroje v rámci spotrebiteľských vzťahov. Súčasne chcú zaviesť pravidlo, podľa ktorého by bol výkon práv, ktorými sa zabezpečuje splnenie záväzku, aplikovateľný len spolu s rozhodnutím súdu.

"Podľa nášho návrhu exekútor od spotrebiteľa nebude môcť vymáhať pohľadávku, ktorej nebude predchádzať rozhodnutie všeobecného súdu," uviedli navrhovatelia.

Zákonodarcovia navrhli aj zmenu Exekučného poriadku. Chcú ňou zamedziť niektorým nekalým praktikám pri vymáhaní pohľadávok. Ak by návrh uspel, veriteľ by musel pristúpiť k výkonu rozhodnutia najneskôr do troch rokov odvtedy, ako mohol exekučné konanie začať po prvý raz.

V súčasnosti je podľa poslancov bežné, že veritelia pristupujú k vymáhaniu pohľadávky so značným časovým odstupom odvtedy, čo tak mohli urobiť po prvý raz. Dlžníkovi tak zbytočne narastajú úroky z omeškania. Poslanci chcú zmenou zlepšiť ochranu dlžníkov pred účelovým konaním veriteľov.

Ďalšou novelou, tentoraz zákona o rozhodcovskom konaní, chcú poslanci dosiahnuť, aby o spotrebiteľských sporoch nerozhodovali rozhodcovské súdy, ale všeobecné. Tie podľa zákonodarcov poskytujú "neporovnateľne vyšší štandard ochrany práv spotrebiteľov".

Vo štvrtok (6.2.) bude snemovňa pokračovať v rokovaní o ďalších poslaneckých návrhoch. Na programe sú ich ešte dve desiatky. Popoludní príde na rad pravidelná Hodina otázok a interpelácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu