Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žitňanská žiada povinné zvukové záznamy zo súdnych pojednávaní

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Z každého súdneho pojednávania v občianskoprávnych veciach a každého hlavného pojednávania, verejného zasadnutia a neverejného zasadnutia v trestnom konaní by sa mal povinne vyhotovovať aj zvukový záznam.

V novele Občianskeho súdneho poriadku to navrhuje poslankyňa Národnej rady SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená). Právnou normou sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi.

Opozičná poslankyňa tak chce doplniť v súčasnosti platné zaznamenávanie priebehu týchto procesných úkonov súdu formou zápisnice o novú formu, ktorou je zvukový záznam. Ten by sa mal vyhotovovať popri zápisnici, teda nemá byť jej náhradou, ale doplnkom. Zvukový záznam by mal potom slúžiť ako súdu vyššieho stupňa, tak aj účastníkom konania a ich právnym zástupcom.

Žitňanská zároveň navrhuje, aby sa takto vyhotovený záznam považoval za súčasť súdneho spisu bez ohľadu na to, či bude zachytený na hmotnom nosiči alebo bude uložený v informačnom systéme používanom na súdoch.

"Týmto spôsobom sa zabezpečí aj prístup účastníkov konania a ich právnych zástupcov, resp. strán v trestnom konaní k tomuto záznamu (vrátane vyhotovenia kópie za úhradu vecných nákladov), ktorý bude podriadený prístupu k súdnemu spisu," uvádza v dôvodovej správe.

Žitňanská pripomína, že ešte v apríli 2013 interpelovala ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Chcela vedieť, kedy jeho rezort pripraví a predloží do legislatívneho procesu návrhy právnych predpisov, ktoré by nahrávanie všetkých súdnych pojednávaní umožňovali. Borec podľa Žitňanskej v odpovedi uviedol, že sa tak stane v septembri 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu