Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hrušovský reaguje na zmeny, ktoré chce Fico urobiť v justícii

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dobré ráno pán premiér. Takto reagoval prezidentský kandidát Pavol Hrušovský (KDH, Mostu-Híd, SDKÚ-DS) na zmeny v justícii, o ktorých dnes hovoril jeho prezidentský protikandidát a predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Avizovali záujem oddeliť funkcie predsedu Najvyššieho súdu (NS) a Súdnej rady (SR) SR či bezpečnostné previerky pre sudcov. Hrušovský pripomína, že návrhy na oddelenie funkcií tu už boli a Smer-SD ich nepodporil. Pochybuje preto o úprimnosti Ficových návrhov, nazdáva sa, že premiér len hrá prezidentskú hru.

"Keby sa bol chcel dohodnúť, už za vlády Ivety Radičovej Lucia Žitňanská takýto návrh predniesla, Smer ho vtedy nepodporil," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Hrušovský. Pripomenul aj svoj návrh, ktorý priniesol vlani. Premiérovi odkazuje, že jeho návrhy považuje za virtuálne hry, ktorými chce presvedčiť občanov, že hľadá skutočné riešenia, no v skutočnosti ich nechce realizovať.

Hrušovský sa nazdáva, že premiér prišiel s návrhmi na riešenie zlého stavu justície neskoro. Pripomenul, že to bol práve Fico a jeho strana Smer-SD, ktorá akceptovala Štefana Harabina ako ministra spravodlivosti a následne ho urobil šéfom NS SR. Tým ho podľa Hrušovského Fico "autorizoval aj vo funkcii predsedu Súdnej rady SR".

Pokiaľ ide o bezpečnostné previerky, Hrušovský podporuje každý návrh, ktorý smeruje ku kvalitnejšiemu výberu sudcov. Dodal, že až čas ukáže, či to, čo hovorí premiér bude realita.

Premiér Fico a minister spravodlivosti Tomáš Borec dnes oznámili, že predkladajú na verejnú diskusiu sériu návrhov, ktoré by viedli k výrazným zmenám v práci sudcov. Jeden z návrhov hovorí o realizácii bezpečnostných previerok pre všetkých 1400 sudcov, ďalší o oddelení funkcie predsedu Súdnej rady a Najvyššieho súdu SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu