Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Most chce zrušiť trestnoprávnu imunitu sudcov

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Trestnoprávna imunita sudcov by sa mala zrušiť. Navrhuje to poslanec za Most-Híd Gábor Gál. Novelu Ústavy SR chce predložiť na marcovú schôdzu NR SR. Aby uspel, za zmenu musí zahlasovať minimálne 90 poslancov, teda nielen opozícia, ale aj vládny Smer-SD.

"Slovenské súdnictvo je dlhodobo v zlej kondícii. Teraz svitá nádej na zmenu, lebo aj premiér Robert Fico (Smer-SD) povedal, že mu dochádza so súdnictvom trpezlivosť," podotkol. Zrušenie trestnoprávnej imunity je podľa Gála dôležité, aby aj sudcovia vedeli, že nestoja nad zákonom a ak budú konať nezákonne, nebudú žiadne prekážky, aby polícia a prokuratúra mohla voči nim začať trestné stíhanie. V súčasnosti je možné trestnoprávne stíhať sudcu len vtedy, ak to dovolí Ústavný súd SR. Po novom by mali mať imunitu len na svoje rozhodovanie.

Gál tiež poukázal na to, že pred blížiacimi sa voľbami predsedu Najvyššieho súdu SR sa dejú neférové veci. "Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin sa síce vyjadril, že ešte nevie, či bude kandidovať, ale preradenie dvoch členiek Súdnej rady z okresného súdu na stáž na Najvyšší súd svedčí o niečom inom. Ja sa domnievam, že tá stáž zadarmo nebude," vyhlásil Gál. Predsedu Najvyššieho súdu totiž volia členovia Súdnej rady.

Súdna rada SR sa ešte minulý rok vyjadrila, že so zrušením imunity nesúhlasí. Dôvodom je zabezpečenie slobodného a nezávislého rozhodovania sudcov a vylúčenie možnosti zneužitia trestného stíhania voči sudcom. Súdna rada SR toto stanovisko odhlasovala po tom, ako dostala stanoviská na tému zrušenia imunity od všetkých sudcovských rád.

"Súdna rada je zásadne proti týmto legislatívnym iniciatívam, aby sa súčasný právny stav menil. Treba povedať, že nejde o beztrestnosť sudcov. Sudca je riadne stíhateľný, len v tom procese trestného stíhania musí byť vyjadrenie ústavného súdu," povedal vtedy predseda Súdnej rady SR Štefan Harabin.

Dodal, že imunita nie je výhodou sudcov, ale ide o právo účastníka súdneho konania na zákonného sudcu. "Aby si nezmyselnými oznámeniami niektorí náhodou nezačali vyberať zákonných sudcov. Išlo by o nástroj, ktorý by sa mohol často používať, aby sa súdne procesy oddialili, a aby sa na podklade toho mohli robiť aj prieťahy v konaní," uviedol Harabin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu