Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lajčák: Zvolenie Kotlebu za šéfa BBSK bol budíček pre všetkých

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák vníma nárast extrémistických a nacionalistických síl v Európe.

"Jednoznačne áno," reagoval v rozhovore. Na jednej strane sú to podľa neho anarchistické hnutia alebo pokusy o násilné demonštrácie. Na druhej strane snaha okupovať inštitúcie, naivné reči o priamej demokracii či o zrušení inštitúcií. "Nech mi ukážu jednu demokratickú krajinu, kde takýto model funguje. Nefunguje," zdôraznil.

Zvolenie Mariana Kotlebu za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja v minuloročných regionálnych voľbách označil minister za budíček pre všetkých, ktorí mali pocit, že Slovensko je imúnne voči podobným prejavom. "Sú to protestné hlasy občanov, ktorí sú nespokojní s tým, ako fungujú štandardné politické strany," upozornil. Zároveň ho sklamal postoj niektorých politických subjektov, ktoré sa nedokázali jasne postaviť na stranu demokratických síl proti fašizmu. "Postavili sa k voľbám tak, ako keby bol pre nich extrémizmus prijateľnejší než štandardná sociálna demokracia. Tomu nerozumiem," dodal.

O výsledkoch niektorých prieskumov, ktoré predpokladajú nárast radikálov a euroskeptikov v novom Európskom parlamente po májových voľbách, špekulovať nechcel. "Videl som rôzne prieskumy, počkajme si," vyzval. Podľa bruselského Centra pre európsku politiku by v budúcom europarlamente mohlo mať až 20 percent poslancov veľmi kritický postoj k únii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu