Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico na sneme kritizoval aj vlastných: Za dámsku jazdu aj bitku v parlamente!

Robert Fico počas slávnostného snemu Zobraziť galériu (5)
Robert Fico počas slávnostného snemu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Smeru-SD Robert Fico na nitrianskom sneme strany nepovedal, či bude v roku 2014 kandidovať na prezidenta. Do viac ako hodinového prejavu, ktorý predniesol bez saka v košeli s kravatou, okrem vyhliadok do roku 2014 zapojil aj kritiku straníkov, ktorým vyčítal noc, keď sa opozícia pokúšala odvolať vládu, ale aj "nedokomunikovanú" služobnú cestu poslankýň či obmedzenie hubárov.

Smer je podľa Fica silná a stabilná strana. „Oceňujem kolektívny duch vedenia strany pri boji s krízou. Smer má kolektívne vedenie,“ uviedol s tým, že žiadne rozhodnutie, ktoré prijme predsedníctvo k prezidentským voľbám, víťazstvo, alebo prehra v nich, nebude mať vplyv na stranu. Cieľom Smeru je podľa neho vyhrať parlamentné voľby v roku 2016. „Stabilita strany je daná nech by prišlo k akýmkoľvek zmenám. Máme všetky predpoklady, aby sme aj v roku 2014 aj 2016 boli úspešnou stranou. Smer má na to vyhrať aj ďalšie parlamentné voľby,“ vyhlásil. Strana však nesmie prepadnúť presvedčeniu, že úspech prichádza sám od seba.

Straníkom vyčítal chyby

Opozícia a médiá Smer-SD kritizujú za rozhodnutia, ktoré si pri pravicovom zlepenci ani nevšimli. „Pravicová vláda vždy požívala ochranu médií,“ uviedol. Nevýhoda jednofarebnej vlády je podľa neho, že „sme politicky nahí“. Mediálne útoky nútia Smer-SD k transparentnosti a opatrnosti. Priznal, že po letných prázdninách Smer-SD ponúkol opozičnej komunite dosť potravy, z čoho vyplýva nervozita medzi občanmi. Fica mrzí, že napätú atmosféru odvolávania vlády si výlučne odniesol Smer. „Prosím poslancov o väčšiu mieru opatrnosti, nenechajme sa vyprovokovať,“ uviedol. (Poslanci Smeru-SD boli zainteresovaní do fyzickej potýčky s poslancami OĽaNO – poznámka SITA). Lepšia komunikácia chýbala podľa Fica aj služobnej ceste poslankýň Smeru-SD do Ruska. Fico skritizoval aj prípravu zákona o lesoch. „Nerobme chyby, lebo protivníci to budú využívať,“ vyzval.

Fico na sneme kritizoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Rok 2014 bude podľa Fica rokom volieb a symbolov, ale aj rokom boja za zníženie nezamestnanosti, proti daňovým únikom a časom, kedy musí strana Smer-SD vytvárať tlak na rast miezd. "V roku 2014 si pripomenieme 15. výročie našej existencie, dôstojne sa postavíme k 70. výročiu SNP, pripomenieme si desiate výročie členstva SR v eurozóne a NATO a 25. výročie Nežnej revolúcie. Rok 2014 bude rokom symbolov," vyhlásil Fico. V roku 2014 budú voľby prezidenta, eurovoľby, aj komunálne voľby. "Smer-SD sa na prezidentských voľbách musí zúčastniť so svojím kandidátom. Nemáme povinnosť nikomu sa ospravedlňovať za víťazstvo vo voľbách v roku 2012," reagoval na názory, že by prezident nemal byť blízky vládnej strane, ktorá už má post premiéra, aj predsedu parlamentu.

"Prezident významnou mierou prispieva k stabilite v štáte. Súlad prezidenta, predsedu parlamentu a vlády je základom takejto stability," vyhlásil Fico. Predpokladá, že sa proti kandidátovi Smeru-SD zjednotia všetci ostatní. "Do prezidentských volieb pôjdeme s programom nie proti niekomu inému, ale za niečo," povedal. Ak by v prezidentských voľbách ľavicový kandidát neuspel, podľa Fica sa aj tak dá očakávať víťazstvo Smeru-SD v parlamentných voľbách v roku 2016.

Fico na sneme kritizoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ľudia si aj v kríze zaslúžia istoty

Zdôraznil, že Slovensko má vysokú produktivitu práce, ktorá je však v rozpore s nízkou úrovňou platov. Aj preto bude Smer-SD naďalej presadzovať postupné zvyšovanie minimálnej mzdy a reguláciu cien energií, ktoré by na budúci rok nemali rásť, alebo dokonca klesnú. "Minimálnu mzdu považujeme za významný nástroj boja proti chudobe," povedal. Ak chce Smer-SD pokračovať v konsolidácii verejných financií aj v roku 2014 a zároveň chce tlačiť na rast miezd a zlepšenie sociálnej situácie ľudí, potrebuje na to zdroje. Tie je podľa Fica možné získať dôsledným bojom proti daňovým únikom. V tejto súvislosti spomenul úspešný štart bločkovej lotérie, ktorou nepoctivých obchodníkov kontrolujú ich vlastní zákazníci.

"Na konci druhého roku vládnutia v tomto volebnom období musíme odpovedať našim voličom, či sme naplnili naše posolstvo, podľa ktorého si ľudia aj v kríze zaslúžia istoty," konštatoval líder Smeru-SD. Dodal, že jeho vláda viac zdanila firmy a ľudí, ktorí zarábajú viac ako 3000 eur mesačne, ale nezvýšila DPH. V prvých dvoch rokoch nebol priestor na rozširovanie sociálneho štandardu, v nasledujúcich dvoch rokoch už by Smer-SD chcel presadiť viac aj v tejto oblasti.

Fico na sneme kritizoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ako nie optimálnu označil Fico spoluprácu s opozíciou, ktorej Smer-SD ponechal od začiatku volebného obdobia viaceré funkcie v exekutíve a Národnej rade SR. "Z parlamentu sa vďaka opozícii stal dom hrôzy. Nikdy tam nebola taká zlá atmosféra, ako je teraz," povedal predseda Smeru-SD. Podľa neho však existujú témy, na ktorých treba hľadať zhodu naprieč celým politickým spektrom.

Je to napríklad otázka systému vyšších územných celkov, ktorý doteraz nedokázal presvedčiť ľudí natoľko, aby sa volebná účasť blížila k číslam z parlamentných či komunálnych volieb, ale aj otázka extrémizmu. "Pre všetky štandardné politické subjekty je výzvou extrémizmus. Ak štandardné strany neponúknu víziu ako postupovať, priestor okamžite vyplní extrémizmus," zdôraznil Fico. "Krajina a národ sa nedajú vymeniť, vymeniť sa dajú politici. Ak sú ľudia s politikmi nespokojní, vo voľbách ich bez milosti vymenia. Sme jasne viditeľný terč a zodpovedáme v tejto krajine za všetko," apeloval na členov svojej strany, aby venovali zvýšenú pozornosť nepretržitému dialógu s voličmi.

Fico na sneme kritizoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu