Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kaník: Výsledkom politiky Smeru je sklamanie národa

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výsledkom politiky ochrany nízkopríjmových skupín z dielne vládneho Smeru-SD je veľké sklamanie národa. Vyhlásil to v rámci rozpravy k návrhu rozpočtu na budúci rok Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS. Dôkazom toho je podľa neho aj odklon ľudí od vládnej strany, ktorý sa prvýkrát masovo prejavil v župných voľbách v Banskobystrickom kraji. Výsledkom politiky Smeru je totiž podľa Kaníka iba pretrvávajúca deformácia sociálneho systému, jeho nespravodlivosť a podporovanie pasivity a neaktivity.

Opatrenia, ktoré sú proti hospodárskemu rastu a zvyšovaniu zamestnanosti, sú pritom podľa Kaníka aj súčasťou rozpočtu na budúci rok. "Kvapky jedu do tohto smrteľného kokteilu vláda pridáva ďalej,“ konštatoval. Kým v predchádzajúcom období to bolo zvyšovanie daní a odvodov a znižovanie pružnosti pracovného trhu, teraz kabinet Roberta Fica podľa neho pridáva napríklad daň zo straty. 

Výsledkom zavedenia licencií bude podľa Kaníka iba prečistenie Obchodného registra o neaktívne firmy, ktoré budú zlikvidované. Podobne môžu byť podľa neho zlikvidované aj firmy, ktoré podnikajú, zamestnávajú ľudí, ale sú v strate, na nule alebo len v minimálnom zisku. Ako dodal, prekvapenie však môže prísť aj od firiem, ktoré doteraz vykazovali štandardné zisky, no teraz si povedia, že už nezaplatia viac, ako musia. "Firmy si povedia, čo je veľa, to je príliš. Zaplatia licenciu a ani o euro viac," myslí si Kaník. 

Celkovo je tak rozpočet na budúci rok v podaní vlády Smeru-SD podľa Kaníka skôr len tipovaním a kasínom. Preto ministrovi Petrovi Kažimírovi po svojom vystúpení daroval ruletu. "Štátny rozpočet je ruletou, kasínom, tipovaním a zatiaľ vláda tipuje veľmi, veľmi zle," povedal s tým, že podobne zle tipovala vláda aj vlani. Rozpočet sa napokon musel napĺňať opatreniami, s ktorými schválený materiál nepočítal. 

"Je to predovšetkým predajom ropy, vysoko nad rozpočtom plánovaný rozsah a nečerpaním eurofondov," hovorí Kaník. Na spolufinancovaní k eurofondom sa totiž nečerpaním ušetrilo vo výdavkoch až 400 mil. eur, čo však na druhej strane poškodilo aj slovenskému hospodárstvu. "Vďaka eurofondom má prúdiť impulz pre slovenskú ekonomiku. To je také Pyrrhovo víťazstvo," dodal Kaník. 

Podobne môžu podľa neho chýbať vláde peniaze aj v budúcom roku a bude potrebovať vykrývať výpadky ďalšími opatreniami. V ohrození preto vidí predovšetkým druhý pilier. "Peniaze v druhom pilieri sú ohrozené a zo dňa na deň ohrozenejšie," tvrdí. Vyzval preto vládnych, ale aj opozičných poslancov, aby prijali ústavný zákon na ochranu druhého piliera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu