Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Opoziční poslanci napadli novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní v súvislosti s rozšírením záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa bez súhlasu zamestnávateľa pre neústavnosť napadla na Ústavnom súde SR (ÚS) skupina poslancov NR SR za SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. „Podanie prišlo 4. decembra a ešte nebolo pridelené sudcovi spravodajcovi,“ uviedla dnes hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

Ako vyplýva z podania zverejneného na internetovej stránke ÚS, poslanci v podaní žiadajú, aby ústavný súd prijal rozhodnutie, že paragraf sedem Zákona o kolektívnom vyjednávaní je protiústavný a nie je v súlade ani s medzinárodnými dohovormi, lebo neprimeraným, neproporcionálnym spôsobom rozširuje záväznosť kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na zamestnávateľské subjekty vrátane tých, ktoré nie sú členmi príslušného zväzu, a to bez ich súhlasu.

Súčasne žiadajú, aby ústavný súd vydal predbežné opatrenie, ktorým pozastaví účinnosť napadnutých ustanovení dovtedy, kým nerozhodne vo veci samej, aby nedošlo k nezvratným škodám. O návrhu na vydanie predbežného opatrenia bude ÚS rozhodovať v rámci predbežného prerokovania, či podanie poslancov prijme alebo neprijme na ďalšie konanie. 

Novelu Zákona o kolektívnom vyjednávaní so sporným ustanovením o rozšírení kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa prijala NR SR koncom novembra, keď prelomila veto prezidenta Ivana Gašparoviča. Oproti minulosti už nie je podmienkou súhlas zamestnávateľa s rozšírením záväznosti kolektívnej zmluvy. 

Novela zákona je podľa predstaviteľov opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd protiústavná a poškodí firmy, čo sa odrazí aj na náraste nezamestnanosti. Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec poznamenal, že podobný zákon označil český ústavný súd za protiústavný. Zákon je podľa exministra práce Jozefa Mihála škodlivý pre slovenskú ekonomiku, zamestnancov a firmy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu