Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KDH: Ochrana manželstva má byť reakciou na rodovú ideológiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – KDH chce posilniť ochranu manželstva v slovenskom právnom systéme, čo je podľa predsedu hnutia Jána Figeľa reakciou na silnejúce zámery meniť slovenskú legislatívu na báze ideológie rodovej rovnosti.

Ako povedal Figeľ, KDH chce, aby definíciu a jedinečnosť manželstva garantovala ústava, respektíve ústavný zákon. "Podpora rodiny vznikajúcej manželstvom sa spoločnosti a štátu oplatí. Keď sú zdravé a silné bunky, profituje z toho celý organizmus,“ povedal.

Figeľ oslovil začiatkom septembra listom predsedov parlamentných strán s ponukou na bilaterálne konzultácie. "Postupne som sa stretol s predstaviteľmi parlamentných subjektov Most-Híd, OĽaNO, SDKÚ-DS a SaS. Boli to konštruktívne rozhovory. Potvrdzujú, že téma je aktuálna. Názory na ústavné ukotvenie manželstva nie sú v niektorých subjektoch jednotné. Rokovanie so stranou Smer-SD sa zatiaľ neuskutočnilo, je však pripravované," skonštatoval.

Po skompletizovaní úvodného kola konzultácií bude možné podľa Figeľa pristúpiť k ďalšiemu kroku. „Zatiaľ by som ho nepredbiehal. Aj naďalej pri tom pôjde o hľadanie zhody pre obsah a formu spoločného postupu všetkých, ktorým na podpore a ochrane manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy záleží," dodal.

V novembri Fórum života požiadalo poslancov Národnej rady SR o prijatie ústavného zákona na ochranu manželstva ako zväzku medzi mužom a ženou. Zároveň žiada neschválenie Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu. Predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová sa so žiadosťou obrátila na zákonodarcov listom.

Keďže život prichádza do spoločnosti prostredníctvom vzťahu muža a ženy, Fórum života považuje za dôležitú súčasť jeho podpory ochranu manželstva a rodiny. Definícia manželstva ako jedinečného, zákonným spôsobom uznaného zväzku muža a ženy je v štátoch Európskej únie i mimo nej relativizovaná. Iné zväzky ako napríklad partnerstvá osôb rovnakého pohlavia sa kladú na úroveň manželstva.

Pre účinnejšiu ochranu manželstva ako zväzku muža a ženy je potrebné posilniť túto inštitúciu, jej ochranu a jedinečnosť prostredníctvom ústavného zákona, tvrdí Fórum života.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu