Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SNS: Smer by mal rešpektovať návrhy opozície

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) neustále upozorňuje, že jednofarebnosť pri vládnutí nie je pre Slovensko vhodná.

Dochádza tak k zlyhávaniu kontrolných mechanizmov, keďže nie sú rešpektovaní opoziční nominanti v strategických úradoch tak, ako sme svedkami v prípade Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Vyhlásil to predseda SNS Andrej Danko.

"Vypísanie ďalšej voľby šéfa NKÚ, avizovanej predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom, spustí ďalší kolotoč hádok a obštrukcií, čo nepovedie k želateľnému výsledku, ale opäť bude ukážkou neschopnosti dohodnúť sa a prezentácie moci," tvrdí Danko. "Vládnuca strana s jasnou väčšinou by však mala rešpektovať návrhy opozície, pokiaľ ide o jej nominantov do úradov, ktoré opozícii patria. Lavírovanie súvisiace so spôsobom voľby je ďalšia zámienka, aby sa nominant opozície na príslušný úrad nedostal, čo dáva druhej strane priestor pre nasadenie vlastného politického kandidáta," dodáva. Z toho však podľa neho vyplývajú "známe nebezpečenstvá, keďže predseda NKÚ je vysoký ústavný činiteľ s pomerne veľkými právomocami aj v oblasti boja s korupciou a klientelizmom".

Na druhej strane, opozícia by sa podľa Danka nemala vzdávať, mala by neustále využívať svoje právo na navrhnutie svojho kandidáta. Namiesto hádok, ktoré vedú k triešteniu síl, by sa mala spojiť. "Trucpodnikom, že kandidáta neurčí, opozícia vlastne sama nahráva predstaviteľom vládnucej strany a sama sebe škodí," konštatuje Danko. SNS upozorňuje, že nejde len o voľbu šéfa NKÚ. "Mnohé iné voľby vysokých činiteľov sa dostali do rovnakého takmer bezvýchodiskového kolotoča. Aj opozícia, aj strany pri moci by však mali zapracovať na vytvorení absolútne jasných mechanizmov a jasných pravidiel, ktoré umožnia transparentnú voľbu akéhokoľvek nominanta bez obštrukcií a politikárčenia," uzatvára predseda SNS. 

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) 28. októbra pre TASR vyhlásil, že vypíše novú voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR vtedy, keď mu opozícia predloží svojho kandidáta. "Platí, že post predsedu NKÚ patrí predstaviteľom opozičných strán. V momente, keď navrhnú kandidáta, voľbu vypíšem," povedal Paška s tým, že opozícia mu kandidáta ešte nepredložila. Opozícia navrhovala už viacerých nominantov, ani jeden neuspel. Posledná voľba šéfa NKÚ sa mala uskutočniť 28. mája, ale nestalo sa. Keďže vládny Smer-SD presadil tajnú voľbu, opozícia svojho doteraz posledného kandidáta Maroša Žilinku stiahla.

NKÚ tak ani na piaty pokus nespoznal svojho nového šéfa a na čele úradu zostáva aj naďalej presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Paška uviedol, že Jasovský je vo funkcii aj po uplynutí funkčného obdobia legitímne, keďže to zákon umožňuje.

V súvislosti s Marošom Žilinkom poznamenal, že šéf NKÚ musí spĺňať "elementárne odborné aj ľudské predpoklady". Paška nerozumie, prečo, ak poslanci dali najavo, že Žilinka nemá šancu uspieť, opozícia nemôže postaviť iných kandidátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu