Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Homosexuálne páry si podľa Hudackého rodinný podnik založiť nemôžu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Homosexuálni partneri nemajú mať možnosť zakladať si spolu rodinný podnik. Ich partnerstvo totiž nie je formalizované. Homosexuálne orientovaní ľudia by však mohli fungovať v rodinných podnikoch svojich rodičov či založiť si podniky so súrodencami.

Tak si to predstavuje Ján Hudacký z KDH, ktorý presadzuje zákon o podpore rodinného podnikania. Hudacký odmieta, že by návrh diskriminoval homosexuálne partnerstvá.

Zdôrazňuje, že zákon hovorí o rodinnom podnikaní a pokiaľ ide o definíciu rodiny, tá je daná zákonom o rodine. "Manželstvo je zväzkom muža a ženy. Spoločnosť tento jedinečný zväzok všestranne chráni a napomáha jeho dobro. Manžel a manželka sú si rovní v právach a povinnostiach. Hlavným účelom manželstva je založenie rodiny a riadna výchova detí. Rodina založená manželstvom je základnou bunkou spoločnosti. Spoločnosť všetky formy rodiny všestranne chráni," píše sa v zákone o rodine. Homosexuálne partnerstvá nemajú ako rodina podľa Hudackého oporu v zákone.

Kresťanskí demokrati chcú svojím návrhom zákona vytvoriť podmienky na rodinné podnikanie a tým riešiť dlhodobo sa zhoršujúce podnikateľské prostredie, nárast daní, odvodov či poplatkov a celkovej administratívy v podnikaní. Zákon by podľa nich mohol prispieť aj k zníženiu nezamestnanosti na Slovensku a odbremeneniu sociálneho systému. Rodinní členovia, ktorí by sa stali súčasťou podniku, by sa totiž museli odhlásiť z úradu práce.

KDH navrhuje tri základné formy rodinného podniku. Má ísť o rodinnú živnosť, rodinnú farmu a rodinnú obchodnú spoločnosť. Tieto subjekty by mali byť podľa návrhu zvýhodnené v daňovej oblasti, a to napríklad prostredníctvom znižovania základu dane, maximálnej výšky paušálnej dane i sadzby dane z príjmu.

Tá by mala mať v prípade rodinnej firmy a rodinnej farmy výšku 19 %, pokiaľ základ dane podniku neprekročí 176,8-násobok životného minima.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu