Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Natešené páry uzavreli na Havaji prvé homosexuálne manželstvá

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HONOLULU - Desiatky amerických homosexuálnych dvojíc, na čele s homosexuálnym pastorom a jeho dlhoročným partnerom, sa v pondelok nadránom miestneho času zosobášili na Havaji. O polnoci tam totiž vstúpil do platnosti nový zákon, vďaka ktorému sa Havaj stal 15. štátom legalizujúcim manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. Pastor Jonipher Kwong a jeho partner Chris Nelson sa stali prvým homosexuálnym párom, ktorý uzavrel manželstvo na Havaji. Obrad sa niesol v duchu Prvej unitárskej cirkvi v Honolulu a uskutočnil sa už niekoľko minút po tom, ako začal platiť zákon umožňujúci homosexuálne manželstvá.

Na obrade bol prítomný aj demokratický guvernér štátu Havaj, Neil Abercrombie. "Už som zosobášil mnoho ľudí, ale neuvedomil som si, aký hlboký zážitok to bude pre mňa," povedal Kwong, pastor unitárskej cirkvi a hlasný obhajca nového zákona, ktorý čakal 15 rokov, kým si bude môcť vziať svojho partnera.

Havajský guvernér podpísal zákon minulý mesiac a rozšíril tak manželské práva osôb rovnakého pohlavia. Zároveň ukončil 20 rokov trvajúcu právnu a politickú nevraživosť v štáte, ktorý je pokladaný za priekopníka v presadzovaní homosexuálnych manželstiev.

Okrem uvedenej dvojice uzavrelo manželstvo ešte 30 až 40 párov. Vzali sa v havajskej metropole Honolulu, v hoteli Sheraton Waikiki.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu