Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rozhorčený starosta Petržalky Bajan: Pripravili nás o peniaze z eurofondov

Vladimír Bajan
Vladimír Bajan

BRATISLAVA - Bratislavský kraj pripravil Petržalčanov o peniaze z eurofondov, tvrdí starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan. Čerpanie prostriedkov z eurofondov v rámci programu Integrovanej stratégie rozvoja mestských oblastí sa naťahuje od roku 2009.

Nekompetentné zásahy do celého projektu spôsobili, že Petržalka, ako aj ďalšie mestské časti napriek vynaloženému úsiliu o možnosť uchádzať sa o tieto financie prišli. Informuje o tom v tlačovej správe petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová.

"Modrý dom na Čapajevovej, budova bývalého Ludusu, ZŠ Prokofievova, bývalé Námestie májového povstania českého ľudu a Bytové domy Kopčany. To boli projektové zámery, ktoré Petržalka aktívne pripravovala už od roku 2009, kedy ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prvýkrát vyhlásilo výzvu pre bratislavské mestské časti na predkladanie žiadostí. Celý proces zastrešuje a riadi Sprostredkovateľský a riadiaci orgán pre tento projekt (SORO) a tým je Bratislavský samosprávny kraj," informovala Platznerová a dodala, že práve pod tlakom kraja ministerstvo v roku 2011 rozhodlo, že do výzvy sa môžu zapojiť aj okresné mestá Malacky, Senec a Pezinok. Platznerová tiež uviedla, že SORO odoprel mestským častiam, pre ktoré bol program pôvodne určený, právo vôbec sa k tejto zmene vyjadriť. 

"Okrem okruhu oprávnených žiadateľov sa v ďalších mesiacoch menili kritériá i podmienky celého programu. Aj napriek tomu poskytla Petržalka súčinnosť v prípravných procesoch a pokračovala v rozbehnutej práci na svojich projektových zámeroch. Zároveň však opakovane upozorňovala na chyby, ktoré v celom procese nastali. To napokon potvrdil aj vnútorný audit na ministerstve, čo spôsobilo, že ministerstvo celú výzvu zrušilo," uviedla Platznerová. 

Mestské časti a mestá sa dočkali novej výzvy v roku 2013, avšak novou a kľúčovou podmienkou bolo zabezpečiť kompletnú projektovú dokumentáciu ku každému predkladanému projektovému zámeru vrátane právoplatného stavebného povolenia. Ako informovala Platznerová, v prípade Petržalky by sa tak jednalo o náklady v celkovej výške viac ako 150-tisíc eur, ktoré by neboli ani oprávneným nákladom výzvy, a o ktoré by mestská časť v prípade neúspešnosti projektu prišla. "Navyše termíny stanovené vo výzve ministerstvom boli s ohľadom na požadované množstvo dokladov nesplniteľné, čo vlastne spôsobilo, že projekty sú vopred odsúdené na neúspech," uviedla hovorkyňa. 

"Je zarážajúce, až nehorázne, ak z úst predsedu Bratislavského kraja Pavla Freša zaznievajú obvinenia, že sťažnosti Petržalky môžu za to, že sa celý proces opakoval a tým predĺžil. Petržalka však len poukazovala na chyby, ktoré spôsobil práve predseda kraja svojimi neodbornými zásahmi do podmienok programu. Frešo z politických dôvodov celý proces zastavil a oddialil. Práve jeho nekompetentným zásahom do procesu pred tromi rokmi sa celý proces tak skomplikoval, že ministerstvo pôdohospodárstva muselo vyhlásiť súťaž nanovo," uviedla Platznerová a dodala, že starosta Petržalky a podpredseda ZMOS-u Vladimír Bajan je rozhodnutý urobiť všetko pre to, aby sa v ďalšom plánovacom období o týchto veciach nerozhodovalo na kraji a neopakovalo sa politizovanie pri čerpaní prostriedkov z eurofondov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu