Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Moment pravdy: Vláda má dnes rokovať o rozpočte na budúci rok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok je hlavným bodom dnešného mimoriadneho rokovania vlády, ktoré začína o 15. hodine. Ešte predtým budú dopoludnia o zákone roka diskutovať sociálni partneri na rokovaní tripartity.

Podľa prvého návrhu rozpočtu, ktorý predstavilo ministerstvo financií ešte v polovici augusta, má deficit verejných financií budúci rok dosiahnuť 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Hotovostný schodok štátneho rozpočtu má vzrásť na 3,653 miliardy eur pri príjmoch 13,223 miliardy eur a výdavkoch 16,876 miliardy eur. Na tento rok bol deficit plánovaný na úrovni 2,94 %, resp. 3,085 miliardy eur.

Sociálna poisťovňa (SP) si na vyplácanie všetkých druhov dôchodkov v budúcom roku vyčlenila 6,1 miliardy eur. Zatiaľ čo pre tento rok mala SP rozpočtované výdavky vo fonde starobného poistenia vo výške 4,96 miliardy eur, pre rok 2014 by tieto výdavky mali predstavovať 5,16 miliardy eur. Výdavky fondu invalidného poistenia by mali dosiahnuť 943,4 milióna eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu SP, ktorý na dnešnom mimoriadnom zasadnutí tiež prerokuje vláda.

Eximbanka plánuje v budúcom roku podporiť export v celkovom objeme 2,73 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, o ktorom budú rovnako diskutovať ministri. "Rozpočtovaná výška podporeného exportu v roku 2014 tak bude v porovnaní s očakávanou skutočnosťou za rok 2013 vyššia o 135 miliónov eur. Uvedený nárast je výsledkom pokračujúceho zvyšovania obchodných aktivít," uviedla Eximbanka v predloženom materiáli.

Fond národného majetku (FNM) by mal v budúcom roku hospodáriť s nižšími nákladmi ako v roku 2013. Vláda dnes prerokuje návrh rozpočtu, podľa ktorého by mali byť celkové náklady na činnosť fondu v budúcom roku vo výške 1,98 milióna eur, čo predstavuje ich zníženie približne o 370.955 eur oproti roku 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu