Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dohodnuté: Učiteľom štát v budúcom roku zvýši tarifné platy o päť percent

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Učitelia sa v budúcom roku zrejme dočkajú tarifných platov vyšších o päť percent, čím by si mali prilepšiť v priemere asi o 42 eur. Dvojdňové rokovanie školských odborárov s predstaviteľmi vlády skončilo v stredu (9.10.) v noci dohodou. Aj keď školskí odborári požadovali osempercentné zvýšenie, hovoria o úspechu a štrajk by sa už podľa nich nemal uskutočniť.

"Môžem oznámiť, že sme sa dohodli. Na odmeňovanie pedagogických aj nepedagogických zamestnancov školstva pôjde v budúcom roku o 80 miliónov eur viac,“ vyhlásil po rokovaní minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Na základe dohody by platy učiteľov na vysokých školách mali stúpnuť o päť percent, pedagógovia a odborní zamestnanci na základných a stredných školách by mali dostať päťpercentné navýšenie do taríf plus jedno percento do tzv. nadtarifných zložiek v závislosti od optimalizácie siete škôl.

Malo by ísť napríklad o vyššie príplatky za triednictvo či nadčasy. Nepedagogickí zamestnanci ako školníci či kuchárky by v roku 2014 mali dostať viac o 16 eur, ktoré v utorok (8.10.) s vládou vyrokovala Konfederácia odborových zväzov pre všetkých zamestnancov v štátnej a verejnej službe.

„Po dvojdňovom rokovaní to považujeme za určitý úspech, lebo vieme, v akej situácii je ekonomika. Celkový objem je vyšší oproti minulému roku. Tento rok je to 80 miliónov eur, v minulom roku sme vyjednali 68 miliónov eur,“ zhodnotil výsledky rokovania líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Spomínané zvýšenie vo výške 68 miliónov eur školskí odborári vyrokovali po minuloročnom štrajku učiteľov, ktorým štát v roku 2013 pridal tiež o päť percent. Ondek ocenil, že sa platy v budúcom roku zvýšia aj vysokoškolským učiteľom, ktorí sa podľa neho valorizácie nedočkali štyri roky. Začínajúci učitelia v regionálnom školstve by si mali prilepšiť o 27 až 30 eur a napríklad učitelia s 32-ročnou praxou, ktorý pracujú na špeciálnej škole by mohli mať plat vyšší takmer o 50 eur.

Celkovo by priemerný plat na základných a stredných školách mal v budúcom roku dosiahnuť podľa ministerstva financií 962 eur pričom priemerný plat v národnom hospodárstve odhaduje ministerstvo na úrovni 845 eur.

Podľa Ondeka to postupne smeruje k naplneniu záväzku, ktorý dal minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) do správy o stave školstva, že platy učiteľov by mali do roku 2016 dosiahnuť 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. Čaplovič pripomenul, že učitelia si budú môcť prilepšiť k platom aj vďaka kreditovým príplatkom, na ktoré pôjde v budúcom roku asi 30 miliónov eur.

Štrajková pohotovosť školských zamestnancov stále trvá, o jej ukončení musia rozhodnúť orgány zväzu. „Čo sa týka štrajku, keďže sme sa dohodli, ten by nemal byť. Budeme o tom hovoriť aj v našich zväzových orgánoch, lebo štrajková pohotovosť je, nebola zrušená,“ podčiarkol Ondek.

Výsledky stredajšej (9.10.) dohody a utorkového (8.10.) kolektívneho rokovania sa podľa Kažimíra zapracujú dnes doobeda do návrhu rozpočtu, o ktorom bude vláda popoludní rokovať. Hospodárska a sociálna rada sa doobeda bude zaoberať správou o systémových zmenách v školstve, v ktorej ministerstvo školstva navrhuje zvýšenie investícii do školstva medziročne o 130 miliónov eur. V tejto sume sú zarátané domáce aj európske zdroje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu