Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda schválila zákon roka: Kto si v rozpočte polepší a kto príde o milióny!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica schválila dnes návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016. Materiál teraz poputuje do parlamentu, kde sa bude prerokúvať na poslednej tohtoročnej schôdzi. Podľa termínov stanovených v rozpočtových pravidlách verejnej správy má pritom vláda predložiť návrh rozpočtu na budúci rok do Národnej rady SR do 15. októbra.

Koľko dostane Úrad vlády?

Úrad vlády bude v roku 2014 hospodáriť s 22,6 milióna eur. Oproti roku 2013 tak dostane úrad vlády menej o 15,6 percenta, teda o 4,18 mil. eur. Znižujú sa bežné výdavky, keďže Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a agenda ľudských práv sa presunula na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a agenda protidrogovej politiky na Ministerstvo zdravotníctva SR a Ministerstvo spravodlivosti SR. Zároveň kapitola znižuje výdavky na dotačné programy, vrátane rezervy predsedu vlády a obmedzuje výšku príspevkov pre svoje príspevkové organizácie. Vyplýva to z návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2014, ktorý dnes schválila vláda.

Národnej rade 2 milióny prihodia

Kancelária Národnej rady SR by mala v roku 2014 hospodáriť s rozpočtom vo výške 26,5 milióna eur. Oproti roku 2013 dostane kancelária parlamentu viac o 2,25 milióna eur. Medziročný nárast zdrojov o 9,31 percenta je spôsobený zvýšením kapitálových výdavkov na rekonštrukciu Bratislavského hradu a nákup výpočtovej techniky. Vyplýva to z návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2014, ktorý dnes schválila vláda.

Pre prezidenta 4,01 milióna eur

Kancelária prezidenta na budúci rok dostane 4,01 milióna eur, čo medziročne predstavuje pokles o 6,09 percenta, teda o 244 tisíc eur. Hlava štátu dostala menej predovšetkým na kapitálové výdavky, v porovnaní s rokom 2013 o 372 144 eur. Vyplýva to z návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2014, ktorý dnes schválila vláda.

Ministerstvo spravodlivosti by si malo polepšiť o 4 milióny

Rezort spravodlivosti by si mal na budúci rok polepšiť a hospodáriť s rozpočtom, ktorý by mal byť o 4,62 milióna eur vyšší ako v tomto roku. Medziročným nárastom o 1,49 percenta dosiahne suma peňazí pre spravodlivosť v budúcom roku 316 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý schválila vláda. Osobné výdavky, v ktorých sú zabezpečené peniaze na platy sudcov na úrovni ich reálne vyplácaných platových náležitostí v roku 2013, sa na budúci rok rozpočtujú vo výške 221 miliónov eur. To je o 5,12 milióna eur (2,37 percenta) viac, ako tohto roku Na tovary a služby dostanú 66,1 milióna eur, čo predstavuje nárast oproti schválenému rozpočtu roku 2013 o 2,24 mil. eur (3,5 percenta). Vo vyšších výdavkoch na túto oblasť zohľadnili potreby nových kapacít väzenstva. Bežné transfery klesnú o 27,9 percenta, teda o 4,57 milióna eur - pôjde na ne 11,8 milióna eur. Zníženie súvisí so zmenami v zákone o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Kapitálové výdavky budú 16,9 milióna eur, čo predstavuje nárast o 1,84 milióna eur. Zvýšenie kapitálových výdavkov pôjde na rekonštrukciu troch ústavov väzenstva.

Ministerstvu zahraničných vecí odklepli 115,7 mil. eur

Ministerstvo zahraničných vecí bude na budúci rok hospodáriť so sumou 115 741 487 eur. Rezort diplomacie tak bude mať v roku 2014 o 1,60 mil. eur, teda o 1,36 percenta menej oproti rozpočtu schválenému na tento rok. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý schválila vláda. "Pokles je zaznamenaný najmä v kapitálových výdavkoch a mzdách, pričom kapitola predpokladá úsporu z uzatvorenia úradov v zahraničí ako aj na disponentoch ústredia," píše sa v návrhu.

Ministrestvo vnútra dostane viac o 1,11 mld. eur 

Ministerstvo vnútra by malo mať v budúcom roku k dispozícii oproti schválenému rozpočtu na tento rok o 1,11 mld. eur viac, čo predstavuje nárast o 124 %. Rozdiel v celkových výdavkoch je spôsobený delimitáciami v súvislosti s reformou ESO - Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa. Vyplýva to z návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2014, ktorý dnes odsúhlasila vláda.

Na životné prostredie 399 mil. eur

Ministerstvo životného prostredia (MZP) SR by malo v roku 2014 hospodáriť s čiastkou 399 040 889 miliónov eur. Uvádza sa to v návrhu štátneho rozpočtu, ktorý dnes schválila vláda. Celkové zdroje rezortu klesnú v porovnaní s tohtoročným rozpočtom o 205 miliónov eur, teda o 33,9 percenta. Dôvodom je nižšia úroveň alokácie prostriedkov EÚ a spolufinancovania. Rozpočtové prostriedky predstavujú z celkovej sumy 39,6 milióna eur a výdavky Európskej únie a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu sú 359 miliónov eur.

Školstvu opäť ubrali, miliardu!

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR bude v roku 2014 hospodáriť s 1,45 miliardy eur. Rezort školstva tak dostane o 1,01 miliardy eur menej ako v tomto roku, čo predstavuje pokles o 41,1 percenta. Nižšie výdavky pre rezort školstva má na svedomí Program ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa), v rámci ktorého sa osem krajských školských úradov zaradilo do pôsobnosti Ministerstva vnútra SR. Vyplýva to z návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2014, ktorý dnes schválila vláda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu