Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

KDH stále verí, že SDKÚ podporí Hrušovského za prezidenta

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) stále verí, že jej bývalý šéf a expredseda parlamentu Pavol Hrušovský bude spoločný prezidentský kandidát celej Ľudovej platformy. Na Hrušovského nominácii sa zhodlo pondelkové predsedníctvo hnutia (7. 10.), definitívne ho má potvrdiť Prezidentská rada KDH v sobotu 12. októbra.

Most-Híd už podporu Hrušovskému schválil na septembrovej Republikovej rade. SDKÚ-DS sa stále nevyjadrila, otázku mieni riešiť až po novembrových regionálnych voľbách. Podľa informácií by Hrušovského niektorí predstavitelia SDKÚ-DS podporili. Iní zas vraj uvažujú napríklad nad Andrejom Kiskom.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan verí, že SDKÚ-DS napokon Hrušovského podporí. "Keď Prezidentská rada schváli pána Hrušovského, budeme sa uchádzať v prvom rade o podporu SDKÚ-DS, lebo máme záujem o to, aby Ľudová platforma navrhla spoločného kandidáta," uviedol Abrhan.

Dodal, že pre Hrušovského sa bude KDH snažiť získať aj podporu iných strán, ako trojice strán Ľudovej platformy. "Budeme sa uchádzať aj o podpisy poslancov z iných strán," povedal Abrhan. Hrušovský má pritom vďaka KDH a Mostu-Híd dosť podpisov na kandidatúru aj bez SDKÚ-DS a iných strán. Aby mohol kandidovať ako politický kandidát, potrebuje 15 poslaneckých podpisov. Zástupcovia KDH a Mosta-Híd už dávnejšie pripustili možnosť Hrušovského kandidatúry bez SDKÚ-DS.

Hrušovský ešte v lete podmieňoval svoju kandidatúru podporou aj SDKÚ-DS. Strana Pavla Freša na to reagovala uznesením, z ktorého vyplýva, že Hrušovského zatiaľ nepodporí a že za najlepšieho kandidáta naďalej považuje expremiérku Ivetu Radičovú. Tá strane opätovne odkázala, že kandidovať nebude.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác zabojuje okrem Hrušovského aj nezaradený poslanec Radoslav Procházka, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Kandidatúru oznámil tiež Peter Osuský zo SaS, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Ako možný kandidát sa spomína aj Milan Kňažko.

Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu