Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Záväzky sú podľa učiteľov len želaním, kým nie sú v rozpočte

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak sa ciele, ktoré si stanovil minister školstva Dušan Čaplovič v správe o stave školstva neodzrkadlia v štátnom rozpočte, zostanú len nepodloženým želaním rezortu školstva.

Vo svojom stanovisku to uvádza Iniciatíva Učiteľ 2020, ktorá sa tiež zapojila do verejnej diskusie a pripomienkovala dokument vytvorený rezortom školstva. “Riziko vidíme v tom, že návrhy navýšenia financií zatiaľ nie sú reflektované v návrhoch štátneho rozpočtu. Veríme, že ministri v jednofarebnej vláde medzi sebou komunikujú, a nezopakuje sa situácia spred leta, keď návrhy navýšenia financií boli následne dementované ministrom financií," uviedol spoluzakladateľ iniciatívy Stanislav Boledovič.

Iniciatíva Učiteľ 2020 však víta zmeny, ktoré minister školstva v správe urobil. "Oceňujeme, že minister konkretizoval ciele v horizonte roku 2016, aby vyhodnotenie ich plnenia mohlo byť ešte zodpovednosťou jeho vlády," dodáva iniciatíva vo svojom stanovisku. Návrh na zvyšovanie platov učiteľom je prakticky identický s návrhom iniciatívy, teda aby sa im každoročne zvyšovali platy o 10 percent, tvrdia učitelia.

Záväzok zvýšiť priemernú mzdu učiteľov v regionálnom školstve na 1,2-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve do roku 2016, je podľa nich v súlade s nimi požadovaným mzdovým nárastom.

Iniciatíva tiež oceňuje, že ministerstvo upustilo od myšlienky dať zriaďovateľom, teda najmä starostom obcí, kompetenciu odvolávať a menovať riaditeľov škôl - a to aj proti vôli rady školy zloženej zo zástupcov učiteľov a rodičov. S pôvodným navrhovaným riešením, aby menovanie a odvolávanie riaditeľa školy bolo výhradne v kompetencii zriaďovateľa, učitelia nesúhlasili. Po novom už ministerstvo v správe navrhuje, aby menovanie riaditeľa školy mohol zriaďovateľ vetovať. Menovanie riaditeľa bude tak aj u štátnych škôl upravené rovnako ako u neštátnych.

„Rovnocenné zastúpenie rady školy pri výbere riaditeľa zapracované v novom návrhu znamená zachovanie dôležitého demokratizačného mechanizmu a vyváženosti v riadení škôl," dodala líderka Iniciatívy Učiteľ 2020 Lucia Kleštincová. S možnosťou veta pre zriaďovateľa však niektorí nesúhlasia. Školský odborový zväz považuje radu školy za demokraticky zvolený orgán a zasahovanie do jej kompetencie zriaďovateľom považuje za porušenie demokratického princípu.

Právo veta pre zriaďovateľa umožní politické nominácie, legalizuje klientelizmus a rodinkárstvo, tvrdia zas menšie Nové školské odbory, s návrhom nesúhlasí ani opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

Nové znenie správy o stave školstva po zapracovaní pripomienok verejnosti predpokladá pre obdobie rokov 2014 až 2016 zvyšovanie financií pre základné a stredné školy medziročne v priemere o 110 miliónov eur.

Vo vysokom školstve by malo ísť o 20 miliónov eur. Správa obsahuje aj záväzok pre zvyšovanie platov pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve do roku 2020. Tí by mali podľa správy dosiahnuť plat na úrovni 1,2-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve do roku 2016. Správou o stave školstva by sa mala vláda zaoberať v októbri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu