Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Situácia okolo výstavby diaľnic je zúfalá, sťažuje sa SNS

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Situácia okolo výstavby diaľnic na Slovensku je zúfalá. Uviedol to člen odborného kabinetu mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Mikolaj. Podľa neho je "nepochopiteľné a smutné zároveň" sledovať trápenie ministerstva dopravy a investora, ktorí nie sú schopní pripraviť do výstavby ani jeden úsek diaľnice.

Tento stav prináša podľa Mikolaja nielen ťažkosti stavebným spoločnostiam, ale aj dlhé kolóny čakajúcich vodičov. "Dopravná intenzita úseku napríklad medzi Žilinou a Martinom je totiž už prekročená takmer trojnásobne. Takáto preťaženosť na slovenských cestách ešte nebola," zdôraznil.

O problémoch svedčí podľa neho aj stav diaľničného úseku Turany - Hubová. "Investor zadáva jednu štúdiu za druhou. Po dokončenej štúdii Výskumného ústavu dopravného na porovnanie variantov multikriteriálnou metódou si Národná diaľničná spoločnosť (NDS) objednala u Dopravoprojektu ďalšiu porovnávaciu štúdiu a navyše celý systém investičnej prípravy, počnúc inžiniersko–geologickým prieskumom, ďalej hodnotením vplyvov na životné prostredie, stavebným zámerom, dokumentáciou pre územné rozhodnutie, projektom na stavebné povolenie a autorským  dozorom. To však znamená, že sa začína od začiatku," argumentuje Mikolaj.

Až v roku 2015 sa má pritom definitívne vybrať variant vedenia trasy a výberové konanie na dodávateľa stavebných prác sa začne až v roku 2018. Už v roku 2002 bol pritom ukončený proces EIA, v roku 2006 bolo vydané územné rozhodnutie a v roku 2009 stavebné povolenie, pripomenul. "Výsledkom toho je, že dnes sa začína od začiatku," dodal Mikolaj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu