Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štát by mal na daniach v tomto roku vybrať viac o 132 miliónov eur

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Daňové a odvodové príjmy by mali v rokoch 2013 až 2015 v priemere vzrásť o 130 miliónov eur. Ukázala to najnovšia daňová a odvodová prognóza Ministerstva financií(MF)SR.

"Okrem toho, že ekonomika Slovenka bude rásť rýchlejšie ako sme očakávali a po dvoch rokoch budeme konečne aj svedkami rastu reálnych miezd, môžem konštatovať, že sa nám úspešne darí bojovať s daňovými únikmi. Oproti júnovej prognóze očakávame zlepšenie výberu daní a odvodov o 132 miliónov eur v tomto roku," avizoval na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

V porovnaní s prognózou z júna tohto roka jeho rezort zvýšil odhad výberu daní a odvodov o 132 miliónov eur v tomto roku, 127 miliónov eur v roku 2014 a 134 miliónov eur v roku 2015. Odhad hotovostného výberu daní a odvodov na rok 2013 ministerstvo zvýšilo o 465 miliónov eur.

Za lepším výberom daní bude v nasledujúcich mesiacoch stáť podľa ministerstva najmä rastúca spotreba domácností, ktorá pomáha oživovať slovenskú ekonomiku. Tento faktor má pozitívny vplyv najmä na výber DPH a spotrebných daní.

"Najvýraznejšia pozitívna zmena sa týka DPH. Po niekoľkoročnom kontinuálnom poklese úspešnosti výberu dane sme sa odrazili odo dna a od jari tohto roku sa zlepšuje jej výber," priblížil Kažimír. Odhadovaný výnos DPH na tento rok v súčasnej prognóze MF zlepšilo o 100 miliónov eur a z toho až dve tretiny tvorí podľa ministra vyššia úspešnosť výberu. "Prepad efektívnej daňovej sadzby sme zastavili už v prvej polovici roka a spolu sme tak v tomto roku zlepšili efektivitu výberu DPH o 120 miliónov eur," doplnil Kažimír.

Oproti júnovej prognóze rezort financií zvýšil aj odhad úspešnosti výberu sociálnych a zdravotných odvodov a spotrebnej dane z minerálnych olejov. Slabší výber MF očakáva pri dani z príjmu právnických osôb. Hlavným dôvodom je vyšší než očakávaný pokles ziskovosti podnikov v roku 2013. Nižší by mal byť aj výber dane z príjmu fyzických osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu