Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gašparovič: Otázka európskej orientácie Ukrajiny má strategický význam

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Otázka európskej orientácie Ukrajiny má podľa slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča strategický význam pre celú Európu.

"To je náš principiálny postoj," vyhlásil prezident v utorok v New Yorku, kde sa spolu s prezidentmi Poľska, Slovinska, Chorvátska, Bulharska, Lotyšska a Estónska zúčastnil na minisummite o európskej budúcnosti Ukrajiny. Gašparovič pripomenul, že Ukrajina je európskou krajinou a patrí do nášho politického a kultúrneho priestoru.

"V tomto kontexte dlhodobo podporujeme politické pridružovanie a ekonomickú integráciu Ukrajiny ako európskej krajiny s EÚ, za podmienky rešpektovania jej hodnôt a pravidiel," zdôraznil Gašparovič s tým, že úsilie, ktoré Ukrajina vynakladá smerom k európskej integrácii, je viditeľné.

Podľa Gašparoviča ukrajinský parlament pružne prijíma potrebné legislatívne rozhodnutia. Prezidenti zúčastnených krajín sa tiež zhodli na podpore ukrajinských ambícií podpísať Asociačnú dohodu s Európskou úniou na summite Východného partnerstva, ktorý bude 28. až 29. novembra v Litve.

Slovensko sa zasadzuje, aby summit vo Vilniuse vyslal jasný a ambiciózny signál pre partnerov Východného partnerstva, ako aj pre Rusko, že približovanie sa normám EÚ nevylučuje prehlbovanie všestrannej spolupráce s Ruskou federáciou, ako sa o to usiluje aj samotná EÚ. Informoval prezidentov hovorca Marek Trubač

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu