Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gašparovič: Vzťahy medzi Srbskom a Kosovom sa musia stabilizovať

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko nezmenilo názor na jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova, no je naším záujmom, aby sa vzťahy medzi Srbskom a Kosovom stabilizovali. Povedal to prezident Ivan Gašparovič, ktorý sa v New Yorku stretol so srbskou hlavou štátu Tomislavom Nikoličom.

Gašparovič vyjadril presvedčenie, že prístupové rokovania EÚ so Srbskom nebudú postavené len na otázke Kosova. Nikolič skonštatoval, že najväčší problém srbskej integrácie je postavený na problematike Kosova. Podľa neho sa Srbsko muselo rozhodnúť pre rozhovory s Prištinou.

"My sme sa rozhodli komunikovať, pretože to je jediný spôsob, ako pomôcť srbskej komunite v Kosove," povedal Nikolič. Dodal, že Srbsko má záujem, aby sa kosovskí Srbi zapojili do blížiacich sa volieb v Kosove. Gašparovič potvrdil, že aj v záujme Slovenska je, aby sa kosovskí Srbi zúčastnili na voľbách. "Neúspech týchto volieb by nebol dobrým signálom," poznamenal. 

Slovenský prezident tiež vyjadril presvedčenie, že ceste Srbska do EÚ nebude Brusel klásť prekážky. "Som rád, že EÚ nestanovila žiadne dodatočné podmienky," povedal slovenský prezident. Ocenil, že zásluhou Tomislava Nikoliča má Európska únia v Srbsku partnera na otvorený dialóg, vďaka čomu mohli výrazne pokročiť aj predvstupové rokovania s EÚ.

Gašparovič za dobré označil aj rozhodnutie stretnúť sa v najbližšom období s prezidentom Chorvátskej republiky. "Teším sa, že pokračujete v dialógu s Kosovom, pretože rozhovory medzi Belehradom a Prištinou zďaleka nie sú jednoduché," uviedol slovenský prezident. 

Prezidenti Slovenska a Srbska sa zhovárali aj o vzájomnej hospodárskej a obchodnej spolupráci a starostlivosti o krajanskú komunitu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu