Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poslancom zostáva prerokovať posledných 14 bodov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Posledných 14 bodov programu z pôvodných 128 zostáva poslancom prerokovať na 23. schôdzi parlamentu, ktorá bude dnes pokračovať štvrtým týždňom. Zákonodarcovia 13. deň rokovania odštartujú novelou zákona o službách zamestnanosti, ktorú do parlamentu predložili poslanci za KDH.

Monika Gibalová, Pavol Abrhan, Martin Fronc a Pavol Hrušovský chcú návrhom rozšíriť možnosti poskytnutia príspevku na podporu rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti aj na zamestnávateľa, ktorým je občianske združenie, nezisková organizácia alebo nadácia podľa osobitných predpisov. Podľa nich sa tak rozšíri možnosť operatívnejšieho a efektívnejšieho zamestnávania znevýhodnených skupín nezamestnaných.

Parlament bude diskutovať aj o troch novelách opätovne predkladaných poslancom za SDKÚ-DS Ľudovítom Kaníkom. Novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi má ľudí poberajúcich dávky v hmotnej núdzi viac motivovať k hľadaniu si práce. Opozičný poslanec navrhuje, aby sa podiel príjmu, ktorý sa nezapočítava do príjmu pri posudzovaní nároku na dávky v hmotnej núdzi, zvýšil zo súčasných 25 % na 40 %.

Malo by sa to týkať nielen príjmu zo zárobkovej činnosti, ale aj príjmu vo forme rodičovského príspevku a materskej dávky. Podľa Kaníka je v súčasnosti veľmi nízky rozdiel v príjmoch rodiny, kde žiaden z rodičov nepracuje, a príjmoch rodiny, kde rodič pracuje za nízku mzdu do 400 až 500 eur. "Spôsobuje to veľmi negatívne dopady na motiváciu pracovať a na celý sociálny systém," vysvetlil.

Novelou priestupkového zákona Kaník upravuje zodpovednosť maloletých páchateľov za spáchanie priestupkov tak, aby túto zodpovednosť za maloleté dieťa prebral rodič alebo iný jeho zákonný zástupca. Opatrenie má riešiť aj prípady, keď často maloleté, priestupkovo nezodpovedné deti páchajú priestupky na popud rodičov či iných členov rodiny s vedomím, že tieto priestupky nebudú postihnuté.

Štát tiež musí podľa poslanca za SDKÚ-DS okamžite zastaviť rozrastanie sa čiernych stavieb na cudzích pozemkoch a vziať do rúk zodpovednosť za ich likvidáciu. Novelou stavebného zákona Kaník presadzuje, aby štát od 1. októbra na vlastné náklady zlikvidoval každú novú čiernu stavbu, v prípade potreby aj za asistencie polície, a náklady si uplatnil u toho, kto ju postavil. Zároveň však predkladá návrh, aby si tí, ktorí si čiernu stavbu postavili, museli v prípade finančnej núdze svoju pokutu odpracovať.

Poslanci by sa mali dohodnúť aj na zmenách v rokovacom poriadku. Smer-SD chce napríklad ustanoviť inštitút parlamentnej stráže, ktorá by mohla zakročiť voči poslancom nerešpektujúcim predsedajúceho schôdze v rokovacej sále. SDKÚ-DS navrhuje, aby sa v rokovacom poriadku zmenil výber otázok poslancov v Hodine otázok a v interpeláciách na ministrov. Mali by sa vytvoriť dva koše. V jednom by boli otázky vládnych poslancov a v druhom opozičných.

Z nich by sa otázky žrebovali striedavo. SDKÚ-DS tým chce zabezpečiť, aby ministri nemohli dostať otázky len od vládnych poslancov. Pavol Zajac z KDH navrhuje obmedziť odpovede členov vlády na päť minút. SaS zas chce zakotviť, aby poslanecký klub nezanikol, ak klesne počet jeho členov pod päť. O novele bude dnes rokovať aj ústavnoprávny výbor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu