Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poslanec s vysokou neúčasťou na rokovaní by mal časť odmien vrátiť

Monika Flašíková Beňová
Monika Flašíková Beňová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci, ktorých neúčasť na rokovaní zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja je vyššia ako 50 percent, by mali časť odmien vrátiť späť do rozpočtu kraja. Zhodujú sa na tom poslanecké kluby SDKÚ-DS a KDH.

"Extrémnym príkladom účasti na rokovaní zastupiteľstva BSK v končiacom sa volebnom období je poslankyňa za stranu Smer-SD Monika Flašíková-Beňová. Napriek viac ako 65-percentnej neúčasti na krajských zastupiteľstvách a 86-percentnej neúčasti na zasadnutiach komisie európskych záležitostí poberá odmeny takmer v 100-percentnej výške," povedal podpredseda BSK a člen finančnej komisie BSK Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS).

"Pani poslankyňa sa na zasadnutí zastupiteľstva zaprezentuje a po hodinke sa z neho vytratí, čím len formálne vykazuje účasť. Nie je predsa možné, aby niekto chodil do práce ani nie na 35 percent a poberal za to takmer plnú výšku odmien," uviedol Peter Šramko, predseda poslaneckého klubu KDH.

Podľa neho je rozdiel medzi poslancom, ktorý  sa ospravedlní a nepríde na rokovanie, a poslancom, ktorý sa buď neospravedlní, alebo príde len na úvod zasadnutia. Šramko hovorí, že by bolo správne, aby odmeny v pomernej časti poslanci vrátili do rozpočtu kraja. "V prípade poslankyne Flašíkovej-Beňovej to činí približne 14.000 eur, čo je približne jeden plat europoslanca s príplatkami. Je nevyhnutné v týchto prípadoch režim sprísniť," doplnil Šramko. Novému zastupiteľstvu po jesenných regionálnych voľbách predložia obidva kluby nový odmeňovací návrh.

Výdavky na mzdy poslancov BSK klesli v tomto období o 231.000 eur, vďaka nižšiemu počtu poslancov a zníženiu počtu podpredsedov. Účasť poslancov na zasadnutiach zastupiteľstva a komisií je zverejnená na stránke BSK.

Poslankyňa Flašíková-Beňová v reakcii uviedla, že "je zvláštne, ak pán Nesrovnal hovorí tri mesiace pred voľbami o odmenách poslancov BSK. Podľa môjho názoru by krajskí poslanci nemali dostávať žiadne odmeny súvisiace s výkonom ich funkcie vo VÚC, ak majú príjmy z iného mandátu, alebo ak berú plat z iného zamestnania".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu