Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Paška: Sme mladý štát, ale starý národ

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Príchod svätého Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu pred 1 150 rokmi predstavuje podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku najstarší míľnik, ktorý definuje identitu Slovákov a európsku ukotvenosť.

„Sme síce mladý štát, ale starý národ, ktorý sa môže prihlásiť k dlhej, vyše tisícročnej tradícii hodnôt. A sú to hodnoty viery a duchovného bohatstva, nie tradícia rinčania zbraní,“ uviedol Paška na slávnostnom zasadnutí Národnej rady SR pri príležitosti 1 150 rokov od príchodu vierozvestov. Predseda parlamentu vyzdvihol, že Slováci tak sú súčasťou viac než tisícročného príbehu, ktorý nám pomáha pochopiť, kto sme a odkiaľ pochádzame.

Paška pripomenul, že na cyrilometodskú tradíciu sa odvoláva aj Ústava SR. „Sú to hodnoty, ktoré nás všetkých spájajú, hodnoty lásky, ľudskosti, spravodlivosti a vzájomnej pomoci. Tieto hodnoty vydržali až podnes celých 1 150 rokov a to je rozhodne dôvod pre národnú hrdosť,“ konštatoval predseda parlamentu.

Pre Slovensko podľa jeho slov odkaz vierozvestov dnes symbolizuje kontinuitu a aj skutočnosť, že najdlhšia tradícia slovenského národa sa spája výlučne s kultúrou a so vzdelaním, keďže ich misia dala ľuďom vieru, písmo a hodnoty.

„Definujú nás hodnoty a nie zbrane. Na počiatku našich dejín bolo slovo, ktoré priniesli Cyril a Metod,“ podotkol Paška. Aj keď svet dnes žije v konzumnej a duchovne vyprázdnenej dobe, podľa predsedu NR SR Slováci vďaka vierozvestom svoju národnú identitu odvíjajú od duchovna, viery a poznania.

„Naša sila je v tom, že sa nikdy nepremeníme na bezduchých individualistov,“ dodal. Cyril a Metod si podľa jeho slov zaslúžia najhlbšiu úctu aj po 1 150 rokoch. „Bez nich by sme boli duchovní zblúdenci, nikdy by sme nenašli cestu k sebe,“ poznamenal.

Misia vierozvestov podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského nebola len jednorozmerným aktom. „Príchod svätých Cyrila a Metoda bol nielen otázkou náboženskou a kultúrnou, ale aj spletitých problémov formovania východu a západu,“ uviedol Hrušovský. Podľa jeho slov už vtedy padlo zásadné rozhodnutie, že Slovensko bude historicky súčasťou západného sveta.

Na slávnostnom zasadnutí NR SR sa v historickej budove národnej rady na Župnom námestí v Bratislave zúčastnili traja najvyšší ústavní činitelia, okrem predsedu NR SR prezident Ivan Gašparovič a predseda vlády Robert Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu