Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Figeľ: Znižovanie trestov za drogy je chybou a nešťastím

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Znižovanie trestných sadzieb za drogy je chybou a problémom pre mladých ľudí, ich rodičov, rodiny a priateľov, je to chyba a nešťastie pre našu spoločnosť. Počas dnešnej rozpravy k novele Trestného zákona to vyhlásil podpredseda NR SR a líder KDH Ján Figeľ.

Právnu normu vrátil plénu prezident Ivan Gašparovič, pričom jedným z dôvodov jeho nespokojnosti je, že novela znižuje trestnú sadzbu zo štyroch na tri roky v prípade drogovej trestnej činnosti, čo umožní súdu uložiť aj podmienečný trest. "Sú drogy dobrá alebo zlá vec? Odborníci a lekári sa zhodujú, že drogy majú veľa negatívnych dôsledkov. Môžu liečiť, ale pri všeobecnom použití majú hlavne škodlivé účinky. Drogová závislosť zotročuje človeka a my ako poslanci máme vytvárať podmienky, ktoré sťažia zneužívanie drog a budú chrániť ľudí," apeloval Figeľ.

Podľa jeho slov, ak je na cestách rozšírené pirátstvo a pribúdajú zranení či mŕtvi, nie je riešením povoliť zvýšenie rýchlosti, ale sprísniť zákon. Prečo v prípade drog reagujeme opačne? Týmto pomôžeme dílerom drog, ktorí sa budú menej báť ruky zákona, tvrdí.

Rovnako ako prezident považuje Figeľ za nesprávny aj paragraf, ktorý sprísňuje trestnú sadzbu pri trestných činoch spáchaných z dôvodu nenávisti voči inej sexuálnej orientácii, pričom iné sociálne skupiny vynecháva. "Osobitné nadštandardné práva tu nadobúda len úzka skupina občanov. Oni by mali mať rovnaké práva, ako všetci ostatní občania," vyzýval Figeľ. O pripomienkach prezidenta, ako aj o celom zákone by mal parlament hlasovať ešte dnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu