Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí drogoví díleri sa učili od albánskych, ako predávať bez rizika

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenskí drogoví díleri začali s novou praxou predaja drog, ktorú odpozerali od svojich albánskych kolegov.

Ak ich oslovil osvedčený alebo odporučený zákazník, stačilo, aby priniesol peniaze, za ktoré dostal informáciu o takzvanej mŕtvej schránke, teda mieste, kde nájde svoj tovar. Informuje o tom Správa o bezpečnostnej situácii v Slovenskej republike za minulý rok, ktorú zverejnil rezort vnútra.

"Samotný díler sa takto vyhol nebezpečenstvu zadržania políciou pri odovzdaní drog," vysvetľuje správa. Ďalej uvádza, že sa vyskytli prípady, keď ako drogoví kuriéri, ktorí odovzdávali nepovolené látky odberateľom, pracovali aj maloleté osoby, teda deti a tínedžeri mladší ako 18 rokov.

Podľa správy bolo vlani v súvislosti s drogovou kriminalitou odhalených 1951 trestných činov, z ktorých sa 1378, teda viac ako 70 percent podarilo objasniť. Stíhaných bolo 1715 osôb, z nich bolo 124 mladistvých.

"Najčastejším spôsobom páchania drogovej trestnej činnosti bolo prechovávanie omamných a psychotropných látok pre vlastnú potrebu. Týchto trestných činov bolo 1576. Stíhaných bolo 1243 osôb, z nich 103 bolo mladistvých," píše sa v správe. V porovnaní s predchádzajúcim rokom polícia zaznamenala pokles drogovej trestnej činnosti o 471 prípadov.

Takmer 25 percent zo všetkých drogových trestných činov je spáchaných v Bratislavskom kraji. Pestovanie najpopulárnejšej zo zakázaných drog - marihuany je napriek tomu v tomto kraji na ústupe.

Dôvodom je ovládnutie trhu organizovanými skupinami, ktoré ju dovážajú z Českej republiky a z Poľska, píše sa ďalej v správe. V ostatných regiónoch Slovenska sa marihuana prevažne získava z vlastnej produkcie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu