Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brannobezpečnostný výbor bude rokovať o ohrození bojaschopnosti

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Brannobezpečnostný parlamentný výbor sa bude v stredu zaoberať možným ohrozením bojaschopnosti časti ozbrojených síl. Predseda výboru Jaroslav Baška rokovanie zvolal na základe žiadosti tretiny členov výboru.

Rokovanie inicioval podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorého podporili všetci opoziční poslanci, ktorí sú členmi tohto výboru. Na rokovanie výboru je pozvaný minister obrany Martin Glváč.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko požiadal o zvolanie schôdze Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, pretože neskúsená bývalá dôstojníčka vojenského spravodajstva bola prevelená za veliteľku čaty bojovej jednotky v Trebišove, na čo nemala a nemá výcvik, skúsenosti a ani vzdelanie.

„Táto jednotka by mohla plniť bojové úlohy v zahraničnej operácii ISAF v Afganistane. Existuje reálne riziko, že výcvikom jednotky pod velením neskúsenej dôstojníčky, ktorá nemá potrebné skúsenosti, by mohla byť narušená bojaschopnosť tejto jednotky. Je pochybná legitímnosť rozhodnutia preradiť ju do pozície veliteľa bojovej čaty napriek obsahu jej osobného spisu, z ktorého muselo byť zrejmé, že na to nemá potrebné skúsenosti a vedomosti,“ povedal s tým, že neskúsenosť pri velení by mohla vážne narušiť plnenie úloh tejto jednotky v Afganistane. 

V závislosti od vysvetlenia ministra na výbore Galko zváži podanie trestného oznámenia pre trestný čin sabotáže. „Nie je možné hazardovať so životmi vojakov a obranyschopnosťou štátu. Zvážime trestné oznámenie aj pre podozrenie z trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti, pretože táto dôstojníčka bola prevelená najskôr na útvar do Rožňavy na miesto, ktoré si vyžaduje previerku na stupeň tajné, napriek tomu, že vzala svoj súhlas s oboznamovaním sa s utajovanými skutočnosťami,“ upozornil Galko.

Preto jej mala byť podľa neho odobratá bezpečnostná previerka. Hrozilo totiž riziko, že sa bude oboznamovať s utajovanými skutočnosťami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu