Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čaplovič odmieta zodpovednosť, hovoria učitelia

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Učitelia zapojení do tohtoročného štafetového štrajku nesúhlasia, aby sa zvyšovanie platov učiteľov na 75 percent miezd vysokoškolsky vzdelaných ľudí odsúvalo až na rok 2020, ako aj zvyšovanie podielu HDP do školstva.

Pripomínajú, že priemer OECD je už v súčasnosti 85 percent z platov vysokoškolsky vzdelaných ľudí a neustále sa zvyšuje. Reagujú tak na správu ministra školstva Dušana Čaploviča o stave školstva, ktorá hovorí o plánoch do roku 2020. Učiteľ bratislavského Gymnázia na ulici Ladislava Sáru Branislav Kočan na dnešnom stretnutí učiteľov zároveň dodal, že vyzývajú všetkých kolegov, aby pripomienky k správe o stave školstva posielali na adresu ministerstva.

Učitelia sú aj proti tomu, aby sa podiel financií z HDP na školstvo vyrovnal priemeru financovania štátov OECD z roku 2009 až v roku 2020. Ministrova správa totiž obsahuje návrh, aby Slovensko do roku 2020 dávalo na školstvo šesť percent HDP. Stanovený cieľ je podľa učiteľov málo ambiciózny a znamená, že v roku 2020 sa dostaneme na úroveň, kde sa ostatné štáty nachádzali v roku 2009. "Potom ich môžeme doháňať odznova," dodal Kočan.

Pripomínajú, že stanovenie niektorých cieľov až na rok 2020 presahuje funkčné obdobie súčasného ministra. „Minister tak odmieta prevziať konkrétnu zodpovednosť za uskutočňovanie dôležitých opatrení počas tohto volebného obdobia,“ dodávajú. Nepáči sa im ani to, že pri jednotlivých krokoch chýba vyčíslenie, koľko peňazí si to vyžiada.

Podľa nich predložené systémové kroky nemôžu skutočne zatraktívniť učiteľské povolanie, ani štúdium pedagogiky, pretože neponúkajú ozajstné benefity. Zásadné výhrady majú proti návrhu, aby riaditeľov menoval zriaďovateľ. Kočan pripomenul, že zriaďovateľmi sú väčšinou samosprávy, vyššie územné celky, obvodné úrady, kde sú osoby spojené s politickými stranami.

"Vniesol by sa tak nebezpečný prvok do školstva. Politika do škôl nepatrí," povedal Kočan. Vytvoril by sa tak podľa neho obrovský priestor pre korupciu a rodinkárstvo, čo považuje za veľmi nebezpečné. Učitelia sú aj proti zavádzaniu spádových škôl. "Aj pred rokom 1989 si mohli rodičia vyberať, kde pôjdu ich deti, je to proti celej verejnosti," dodal Kočan.

Podľa učiteľov mala správe o stave školstva predchádzať diskusia a potom sa do nej nemuseli dostať niektoré problémové témy, ako napríklad spádová škola. Návrhy systémových krokov, ktoré vypracovalo ministerstvo, neobsahujú časový plán jednotlivých opatrení, ani stanovenie potrebných legislatívnych opatrení. Správa by mala podľa učiteľov riešiť aj to, čo ďalej s ministerstvom, jeho personálnym obsadením či hospodárením.

Pedagógovia, ktorí sa vlani zapojili do štafetového štrajku po ukončení celoštátneho štrajku, plánujú v septembri pokračovať v zápase za ich požiadavky. "Splnených bolo len okolo desať percent požiadaviek, ostatné sú len akési hmlisté prísľuby," poznamenal Kočan. Podľa neho treba aj prehodnotiť požiadavky, za ktoré bojujú. Ak nebudú naplnené, chcú pokračovať aj v netradičných aktivitách. "Budeme sa snažiť, aby to bolo aj trochu odľahčené a vtipné," dodal Kočan, ale konkrétne plány zatiaľ učitelia neprezradili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu